Unul dintre profesorii turci extrădați din Republica Moldova a fost eliberat astăzi. Despre aceasta a anunțat Hasan Barış, directorului LT „Orizont” filiala Durleşti.

„Unul dintre profesori, Hüseyin Bayraktar, a fost eliberat astăzi. Sper la fel pentru toți ceilalți în curând”, a menționat Hasan Bariș.

Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare, după ce a fost extrădat.

Precizăm că pe 6 septembrie 2018, șapte persoane de origine turcă au fost expulzate din țară de către Serviciul de Securitate și Informații care a anunțat că aceștia ar fi implicați în activități teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, în urma unor audieri parlamentare, s-a menționat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Ulterior, Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul profesorilor turci expulzați. Potrivit deciziei CtEDO, fiecare dintre cetățenii turci urmează să primească câte 25 de mii de euro drept despăgubiri morale.

Însă, fostul șef al SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!