/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Poliția susține că toate cele 163 de hramuri, ce-au fost sărbătorite ieri, s-au desfășurat în siguranță

missing
15 octombrie 2020, ora 20:30

La evenimentele dedicate Hramului orașului Chișinău au fost respectate toate normele sanitare. O spune Poliția Republicii Moldova, care, într-un comunicat de presă, a invocat cele mai recente decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Pentru că în hotărâre nu se spune nimic despre numărul de oameni ce pot participa la festivaluri sau la slujbe religioase, poliția nu a avut bază legală pentru a interveni.

Și reporterii TV8 au studiat minuțios prevederile și au găsit cel puțin trei încălcări. Mai exact – nu toți cei prezenți au purtat mască sanitară, distanțarea fizică nu a fost respectată tot timpul, iar unii pelerini au sărutat icoanele, contrar restricțiilor, care interzic acest lucru.

Deși capitala este sub codul roșu de mai mult, iar numărul de îmbolnăviri este în continuă creștere, zilele trecute, mai exact pe 11 octombrie, comisia municipală pentru sănătate publică a exclus limita de 50 de persoane, care pot asista la un eveniment public. Și Poliția Națională a comunicat astăzi că la manifestațiile din capitală au fost respectate toate normele sanitare. Autoritatea a argumentat cu deciziile luate de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, ce se referă la slujbele religioase în curțile bisericilor și la organizarea festivalurilor. Totuși, unele prevederi nu au fost respectate în totalitate. De exemplu, normele spun că enoriașii, chiar dacă asistă la slujbe în aer liber, nu trebuie să sărute obiectele de cult, să respectare distanţa de 2 metri între persoane şi să poarte măşti de protecţie.

Însă, potrivit imaginilor surprinse ieri în scuarul catedralei, se vedea că nu toți cei prezenți purtau mască, unii s-au înghesuit, iar altii au sărutat icoanele expuse afară. (foto dein mapa – Europalibera) Și, chiar dacă din ultimele documentele a fost exclus numărul maxim de oameni care pot participa la un eveniment cultural în aer liber, cu o zi înainte de hram, primarul capitalei a menționat că peste tot vor fi aduse până la 50 de scaune, anume pentru a evita aglomerațiile.

ION CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „În tot orașul vor fi evenimente și vom aduce maximum 49 de scaune. Vom asigura cu măști și dezinfectanți pe cei care vin la aceste evenimente.

Iar ieri, când a fost întrebat despre numărul mare de oameni care au venit, primarul a dat vina pe cei care nu au respectat rugămințile autorităților.

ION CEBAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI: „Așa sunt oamenii noștri, unii respectă, alții nu spre mare regret.”

Înghesuiala din fața scuarului catedralei nu a fost văzută cu ochi buni nici de viceprimarul capitalei, Victor Chironda, care a declarat că atunci când a observat că lumea continua să se adune, a decis să plece de la eveniment.

VICTOR CHIRONDA, VICEPRIMARUL CAPITALEI: „După mine, nu a fost ok deloc să se adune atât de multă lume într-un singur loc. Chiar dacă purtau măști, chiar dacă aveau dezinfectanți.”

Iar astăzi, autoritățile capitalei au fost criticate pentru modul în care au organizat festivitățile și de ministrul Educației.

IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI: „Îndemn autoritățile locale să nu practice duble standarde: pe de-o parte să ia măsuri drastice în școli (care pot fi înțelese și care trebuie respectate), iar pe de alta, să organizeze evenimente cultural-distractive, care sunt foarte greu de monitorizat din punctul de vedere al prevenției.”

A comentat demnitarul pe pagina sa de Facebook. Conducerea capitalei nu a venit cu vreo reacție. Potrivit poliției naționale, ieri, în 163 de localități, din 33 de raioane și 2 municipii, și-au sărbătorit hramul. Ordinea publică, circulația rutieră, dar și respectarea, de către participanți, a măsurilor de protecție anti Covid-19, au fost monitorizate de peste o mie de polițiști și carabinieri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram