/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ În Republica Moldova nu există o lege a malpraxisului care să-i protejeze atât pe pacienți, dar și pe medici

missing
17 octombrie 2020, ora 22:15

De doi ani de la naștere, o femeie încă așteaptă să i se facă dreptate pentru că era cât pe ce să moară. Într-un alt caz, o tânără din nordul țării acuză medicii că nu au prevenit infectarea pruncului ei cu virusul HIV. Altcineva spune că nu va mai putea naște niciodată pentru că doctorii i-au făcut o intervenție chirurgicală de prisos. Sunt doar câteva cazuri de malpraxis, cazuri în care pacienții se plâng pe lucrătorii medicali că le-au provocat traume serioase. Este important de menționat că, în Republica Moldova, nu există o lege a malpraxisului care să-i protejeze atât pe pacienți, dar și pe medici. Iar, în lipsa cadrului legal, avocații invocă alte articole pentru a-și putea apăra clienții. Vă prezentăm în continuare o anchetă complexă despre malpraxis, documentată de jurnalistele proiectului media „Cu sens”. 

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Sarcina a fost absolut perfectă. Eram sănătoasă și totul era bine”.

Acum doi ani, fotografa Natalia Ciobanu își trăia visul de a deveni pentru prima dată mamă. Nimic nu prevestea că cel mai frumos eveniment din viața ei, o va costa sănătatea. Era ianuarie 2019. Contracțiile se intensificau, iar tânără nicidecum nu reușea să nască. Medicul și moașa, spune Natalia, au aplicat vacuumul și forța fizică.

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Eu nu am simțit cum s-a născut copilul, am simțit doar această durere”.

Natalia a reușit să aducă pe lume copilul perfect sănătos, pentru ea însă perioada care a urmat a fost un adevărat coșmar. La câteva zile de la naștere, simțea dureri enorme în zona ficatului, a făcut o ultrasonografie la un centru privat, care a arătat că are un hematom masiv care ocupă două treimi a ficatului, iar în abdomen avea între 700 și 900 de ml de lichid curat. Cu așa diagnoză, medicii nu îi dădeau șanse că va supraviețui.

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Soțul meu, părinții se pregăteau că nu o să mai fiu. Le spuneau, doar rugați-vă la Dumnezeu, aici nu sunt șanse”.

Și totuși șanse au fost. În urma unei intervenții chirurgicale, Natalia a supraviețuit. După câteva luni de la naștere, a găsit puteri pentru a-și spune povestea pe internet. Iar cazul ei a ajuns astfel și în vizorul polițiștilor. A fost intentat o cauză penală, unde a cerut să figureze ca martoră, iar în iunie, și-a făcut curaj și a cerut organelor de urmărire penală să fie recunoscută drept victimă. Din cauza că procesul penal durează, Natalia cere în instanță suspendarea din funcție, pe durata anchetei, a medicului și a moașei, acuzați de vătămare corporală gravă. Nu poate spune numele lor, deoarece dosarul nu a fost trimis încă în judecată. Acum este așteptată încă o expertiză medico-legală.

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Dosarul a început pe 22 aprilie 2019, e mai mult de un an și șapte luni. Și până la moment nu am ajuns la judecătorie. E doar în procuratură. Mie îmi pare că, da, cazul se întinde. Nu se întâmplă absolut nimic”.

Deși acest caz a fost intens mediatizat, în tot acest timp cei doi lucrători medicali acuzați nu au făcut comentarii publice, iar instituția medicală, solicitată anterior de mass-media, doar a confirmat nașterea și existența unui demers de la poliție. Un alt caz, o altă istorie tristă. Femeia din imagini, a cărei identitate este protejată, a reușit totuși să-și prezinte cazul în fața unui judecător. Mai mult, a obținut deja câștig de cauză în prima instanță, dosarul fiind acum pe rol la apel. Acuză medici de la o maternitate din nordul țării că, în timpul sarcinii, nu i-au diagnosticat la timp infecția cu HIV. În consecință, și-a molipsit copilul.

„A fost colectată la vreme proba de sânge, dar au ținut-o, nu știu de ce, în condiții necorespunzătoare, trei săptămâni. Trebuiau, de urgență, să mă caute și așa și nimeni nu m-a căutat”.

O altă femeie, a cărei identitate, la fel, a fost protejată, a umblat prin instanțe cinci ani ca să-și facă dreptate. Dosarul ei se află acum pe rol la Curtea Supremă de Justiție. Acuză un medic din Chișinău că i-a stabilit o diagnoză greșită, drept urmare, i-a făcut o intervenție chirurgicală de prisos. Din această cauză, nu va putea da naștere unui copil vreodată.

„Totul a început pe neprins de veste. În weekend am avut dureri în zona abdomenului. Luni durerile nu încetau. Erau foarte puternice, am chemat ambulanța. Au avut suspiciuni că e peritonită. Am fost spitalizată”.

MAMA VICTIMEI: „A fost pusă o diagnoză greșită. A fost efectuată o laparotomie în loc de laparoscopie”.

Avocata Olesea Doronceanu de la Institutul pentru Drepturile Omului, care a reprezentat mai multe dosare de malpraxis medical, spune că aproape jumătate din cazurile penale de care s-a ocupat, s-au blocat la nivel de procuratură și nu au mai ajuns pe masa judecătorilor. Iar, dacă și ajung în instanță sunt, mai degrabă, o excepție, spune avocata.

OLESEA DORONCEANU, AVOCATĂ IDOM: „Când mergeți în sistemul medical trebuie să înțelegi că tu ai anumite drepturi și tu poți să-ți ceri anumite drepturi. Cu cât mai informat ești, cu atât probabilitatea că nu o să fii victima unei acțiuni de malpraxis este mai mic”.

O statistică oficială sau studii despre amploarea fenomenului malpraxisului medical în Moldova – nu sunt. În timp ce investigau acest fenomen, jurnalistele de la proiectul Cu Sens au cerut explicații de la Ministerul Sănătății, dar li s-a spus că, în tot ministerul, există doar o singură persoană care ne poate oferi un interviu. Funcționarul însă se afla în concediu medical.

DIANA BLĂNARU, RESPONSABILĂ DE COMUNICAREA CU MASS-MEDIA: „- Dumnealui s-a ocupat exclusiv de problema asta, respectiv, e persoana cea mai potrivită”. 

În Republica Moldova nu există o lege a malpraxisului care să-i protejeze atât pe pacienți, dar și pe medici. În lipsa cadrului legal, avocații sunt puși în situația să invoce alte articole pentru a-și putea apăra clienții. De fapt, despre o lege a malpraxisului se vorbește de ani buni. Proiectul de lege, elaborat împreună cu societatea civilă, se prăfuiește prin sertarele funcționarilor. Acum aproape o lună, și deputatul socialist Ștefan Gațcan, a anunțat într-o postare pe Facebook că a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă privind malpraxisul medical și care ar putea fi votată până la sfârșitul anului. Deși jurnalistele au încercat să afle mai multe detalii despre inițiativa legislativă, deputatul a avut tot timpul telefonul deconectat, fiind inabordabil.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram