De doi ani de la naștere, o femeie încă așteaptă să i se facă dreptate pentru că era cât pe ce să moară. Într-un alt caz, o tânără din nordul țării acuză medicii că nu au prevenit infectarea pruncului ei cu virusul HIV. Altcineva spune că nu va mai putea naște niciodată pentru că doctorii i-au făcut o intervenție chirurgicală de prisos. Sunt doar câteva cazuri de malpraxis, cazuri în care pacienții se plâng pe lucrătorii medicali că le-au provocat traume serioase. Este important de menționat că, în Republica Moldova, nu există o lege a malpraxisului care să-i protejeze atât pe pacienți, dar și pe medici. Iar, în lipsa cadrului legal, avocații invocă alte articole pentru a-și putea apăra clienții. Vă prezentăm în continuare o anchetă complexă despre malpraxis, documentată de jurnalistele proiectului media „Cu sens”. 

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Sarcina a fost absolut perfectă. Eram sănătoasă și totul era bine”.

Acum doi ani, fotografa Natalia Ciobanu își trăia visul de a deveni pentru prima dată mamă. Nimic nu prevestea că cel mai frumos eveniment din viața ei, o va costa sănătatea. Era ianuarie 2019. Contracțiile se intensificau, iar tânără nicidecum nu reușea să nască. Medicul și moașa, spune Natalia, au aplicat vacuumul și forța fizică.

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Eu nu am simțit cum s-a născut copilul, am simțit doar această durere”.

Natalia a reușit să aducă pe lume copilul perfect sănătos, pentru ea însă perioada care a urmat a fost un adevărat coșmar. La câteva zile de la naștere, simțea dureri enorme în zona ficatului, a făcut o ultrasonografie la un centru privat, care a arătat că are un hematom masiv care ocupă două treimi a ficatului, iar în abdomen avea între 700 și 900 de ml de lichid curat. Cu așa diagnoză, medicii nu îi dădeau șanse că va supraviețui.

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Soțul meu, părinții se pregăteau că nu o să mai fiu. Le spuneau, doar rugați-vă la Dumnezeu, aici nu sunt șanse”.

Și totuși șanse au fost. În urma unei intervenții chirurgicale, Natalia a supraviețuit. După câteva luni de la naștere, a găsit puteri pentru a-și spune povestea pe internet. Iar cazul ei a ajuns astfel și în vizorul polițiștilor. A fost intentat o cauză penală, unde a cerut să figureze ca martoră, iar în iunie, și-a făcut curaj și a cerut organelor de urmărire penală să fie recunoscută drept victimă. Din cauza că procesul penal durează, Natalia cere în instanță suspendarea din funcție, pe durata anchetei, a medicului și a moașei, acuzați de vătămare corporală gravă. Nu poate spune numele lor, deoarece dosarul nu a fost trimis încă în judecată. Acum este așteptată încă o expertiză medico-legală.

NATALIA CIOBANU, FOTOGRAFĂ: „Dosarul a început pe 22 aprilie 2019, e mai mult de un an și șapte luni. Și până la moment nu am ajuns la judecătorie. E doar în procuratură. Mie îmi pare că, da, cazul se întinde. Nu se întâmplă absolut nimic”.

Deși acest caz a fost intens mediatizat, în tot acest timp cei doi lucrători medicali acuzați nu au făcut comentarii publice, iar instituția medicală, solicitată anterior de mass-media, doar a confirmat nașterea și existența unui demers de la poliție. Un alt caz, o altă istorie tristă. Femeia din imagini, a cărei identitate este protejată, a reușit totuși să-și prezinte cazul în fața unui judecător. Mai mult, a obținut deja câștig de cauză în prima instanță, dosarul fiind acum pe rol la apel. Acuză medici de la o maternitate din nordul țării că, în timpul sarcinii, nu i-au diagnosticat la timp infecția cu HIV. În consecință, și-a molipsit copilul.

„A fost colectată la vreme proba de sânge, dar au ținut-o, nu știu de ce, în condiții necorespunzătoare, trei săptămâni. Trebuiau, de urgență, să mă caute și așa și nimeni nu m-a căutat”.

O altă femeie, a cărei identitate, la fel, a fost protejată, a umblat prin instanțe cinci ani ca să-și facă dreptate. Dosarul ei se află acum pe rol la Curtea Supremă de Justiție. Acuză un medic din Chișinău că i-a stabilit o diagnoză greșită, drept urmare, i-a făcut o intervenție chirurgicală de prisos. Din această cauză, nu va putea da naștere unui copil vreodată.

„Totul a început pe neprins de veste. În weekend am avut dureri în zona abdomenului. Luni durerile nu încetau. Erau foarte puternice, am chemat ambulanța. Au avut suspiciuni că e peritonită. Am fost spitalizată”.

MAMA VICTIMEI: „A fost pusă o diagnoză greșită. A fost efectuată o laparotomie în loc de laparoscopie”.

Avocata Olesea Doronceanu de la Institutul pentru Drepturile Omului, care a reprezentat mai multe dosare de malpraxis medical, spune că aproape jumătate din cazurile penale de care s-a ocupat, s-au blocat la nivel de procuratură și nu au mai ajuns pe masa judecătorilor. Iar, dacă și ajung în instanță sunt, mai degrabă, o excepție, spune avocata.

OLESEA DORONCEANU, AVOCATĂ IDOM: „Când mergeți în sistemul medical trebuie să înțelegi că tu ai anumite drepturi și tu poți să-ți ceri anumite drepturi. Cu cât mai informat ești, cu atât probabilitatea că nu o să fii victima unei acțiuni de malpraxis este mai mic”.

O statistică oficială sau studii despre amploarea fenomenului malpraxisului medical în Moldova – nu sunt. În timp ce investigau acest fenomen, jurnalistele de la proiectul Cu Sens au cerut explicații de la Ministerul Sănătății, dar li s-a spus că, în tot ministerul, există doar o singură persoană care ne poate oferi un interviu. Funcționarul însă se afla în concediu medical.

DIANA BLĂNARU, RESPONSABILĂ DE COMUNICAREA CU MASS-MEDIA: „- Dumnealui s-a ocupat exclusiv de problema asta, respectiv, e persoana cea mai potrivită”. 

În Republica Moldova nu există o lege a malpraxisului care să-i protejeze atât pe pacienți, dar și pe medici. În lipsa cadrului legal, avocații sunt puși în situația să invoce alte articole pentru a-și putea apăra clienții. De fapt, despre o lege a malpraxisului se vorbește de ani buni. Proiectul de lege, elaborat împreună cu societatea civilă, se prăfuiește prin sertarele funcționarilor. Acum aproape o lună, și deputatul socialist Ștefan Gațcan, a anunțat într-o postare pe Facebook că a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă privind malpraxisul medical și care ar putea fi votată până la sfârșitul anului. Deși jurnalistele au încercat să afle mai multe detalii despre inițiativa legislativă, deputatul a avut tot timpul telefonul deconectat, fiind inabordabil.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!