/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

„Încă e prea cald pentru a planta copaci”. O expertă în domeniul mediului îl atenționează pe primarul Ceban

missing
18 octombrie 2020, ora 17:01

Experta în elaborarea şi implemetarea proiectelor în cadrul Centrului Național de Mediu Iuliana Cantaragiu atenționează că plantarea copacilor atât de devreme, când temperaturile încă sunt destul de ridicate, nu este una benefică. Potrivit ei, astfel mulți copaci sunt „omorâți”. Declarația expertei vine după ce Primăria Chișinăului a organizat în acest weekend o campanie amplă de plantare a arborilor în municipiu.

Încă e prea cald pentru a planta copaci. Copacii încă nu au intrat în hibernare, frunzele încă nu au căzut. Și copacii plantați, și așa stresați cu scoaterea lor din pepinieră, transportare, îngropare într-un nou mediu, își vor îndrepta energia spre frunze pentru a le hrăni, în loc să-și îndrepte energia spre hrana rădăcinilor. Iar când vor scădea temperaturile, ei nu vor fi pregătiți pentru a supraviețui și vor îngheța”, a menționat Iuliana Cantaragiu.

Potrivit ei, perișorii absorbanți ai rădăcinilor sunt cei mai activi la intrarea în repaus vegetativ, în alte perioade se dezvoltă lent, iar prinderea copacilor e slabă.

Și Centrul Naţional de Mediu va planta anul ăsta 20 ha de pădure, precum și alte organizații ecologiste, dar așteptăm să fie timpul potrivit pentru astfel de acțiuni, nu de alandala”, a declarat Cantaragiu.

Primăria municipiului Chișinău a anunțatcă pe 17 octombrie s-a dat startul campaniei de plantare a arborilor pe teritoriul capitalei: parcuri, zone verzi, curți de blocuri, astfel ca în toamna curentă, în Chișinău să fie sădiți 100 mii de arbori.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram