Război în Ucraina, ziua 654: O stație de tratare a apelor uzate din Avdeevka, capturată. Donația Bulgariei și apelul lui Zelenski

/VIDEO/ Medicii da, preoții ba. Oamenii care poartă mască la slujbe sunt dați afară dintr-o biserică din comuna Dobrogea

18 octombrie 2020, ora 20:05

În timp ce normele impuse de pandemie spun că în biserică purtarea măștilor de protecție este obligatorie, un lăcaș sfânt din preajma orașului Chișinău face exact invers. Preotul îi dă afară pe cei care vin la slujbă cu mască pe față. Și asta pentru că, spune el, e păcat să te protejezi în acest fel, fiind un gest de necredință. Chiar dacă este la curent cu prevederile legale, părintele susține că biserica nu poate fi pusă pe același cântar cu magazinele, de exemplu. Interdicția a șocat o familie din capitală care ieri a fost dată afară anume pentru că purta mască sanitară.

Alexandru și familia lui au decis să meargă la biserica „Pantannasa” din comuna Dobrogea, în speranța că vor evita îmbulzeala. Oamenii spun că se protejează cu măști pentru că au probleme de sănătate. Slujba însă le va rămâne în memorie cu gust amar. Imediat ce au fost văzuți cu măști pe față, li s-a cerut să iasă afară.

ALEXANDRU: „Am intrat și din start, chiar din primele 10 secunde, noi am fost un grup de șase persoane, s-au apropiat de noi niște slujitori, enoriași și ne-au preîntâmpinat că nu avem dreptul să ne aflăm în incinta bisericii cu măști. Noi am întrebat de ce nu se poate, suntem în plină pandemie. Ei ne-au spus că aceasta este o „botniță”, un semn al „Satanei” și la ei în biserică asta e o lege – că la ei în biserică cu mască nu se poate de intrat”.

Familia s-a opus, așa că de ei s-a apropiat preotul, care a oprit slujba, anume pentru a le cere să plece.

ALEXANDRU: „Am înțeles că altfel nu poate continua. Ei ne-au alungat. Am ieșit. Ne-au ajuns din urmă câteva doamne și au continuat să ne explice ce e asta mască și ce răutate aduce pentru omul creștin. – Pe tatăl meu l-au jignit. El e nevăzător. L-au numit „calic”. I-au spus: „Uite-te la tine, abia mergi, dar ești cu mască!” – Preoții? – Nu, persoanele care ne-au ajuns din urmă”.

Situația s-a repetat și la slujba de astăzi, fiind surprinsă deja de un jurnalist, care a intrat cu mască în biserică.   

„Aici nu e nimeni bolnav. Dacă vă temeți, ieșiți afară. Scoateți masca.- Vreau să mă protejez. – De cine? -Totuși e virus. – Care virus? -Dumneavoastră mă alungați din biserică. – Vă dau de înțeles că la noi în biserică nu se poartă mască. – De ce? – Pentru că aici e casa Domnului. Aici e spital. Aici nu poți să te îmbolnăvești. Doar de necredință poți să te îmbolnăvești. Dacă nu aveți credință, poți să ai și zece măști pe față…”

O echipă de la TV8 a mers la această biserică, iar slujitorii de acolo au confirmat decizia de a interzice enoriașilor să poarte măști în lăcașul sfânt.

CĂLUGĂRUL ALEXANDRU: „Eu vă spun că masca nu ajută. Poți să îmbraci un scafandru pe tine, că oricum nu ajută”.

IEROMANAHUL TEODOR: „E un păcat să fii în biserică cu mască? Este un păcat, pentru că dovadă de necredință în puterea lui Dumnezeu. Un creștin știe că Dumnezeu este în stare să-l protejeze. Dacă vine în biserică cu îndoială, aduce ofensă lui Dumnezeu. – Legea spune că trebuie să purtăm măști în spații închise. – Corect, doar că nu putem pune biserica la aceleași rang cu supermarketurile. În supermarketuri este o lege, dar în biserici este legea duhovnicească”.

Biserica unde s-au produs incidentele se află în subordinea Mitropoliei Moldovei. Secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș, nu ne-a răspuns la telefon, deși l-am apelat de mai multe ori. Am reușit să discutăm cu Valeriu Potoroacă, responsabil de încălcări moral-disciplinare ale clericilor, care s-a arătat mirat de o asemenea situație.

VALERIU POTOROACĂ, PREȘEDINTE, JUDECATA BISERICEASCĂ, MITROPOLIA MOLDOVEI: „- Cum calificați un asemenea caz? – Un comportament nelalocul lui. Poate nu nelalocul lui, dar care încalcă normele, stabilite de autorități”.

La poliție nu există plângeri din partea enoriașilor pe faptul că oamenii sunt dați afară dacă se prezintă cu mască de protecție. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Poliție Chișinău ne-a spus că, în cazul în care va exista o asemenea plângere, atunci oamenii legii vor interveni pentru a documenta cazul. Cert este că, potrivit hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, la slujbele ce au loc în interiorul bisericilor enoriașii sunt lăsați doar dacă poartă maști pe față. Și autoritățile din municipiului Chișinău, au decis, inclusiv la cea mai recentă ședință, că purtarea măștilor în transportul public, în spațiile comerciale și în spațiile publice închise, este obligatorie. Aceasta trebuie să acopere gura și nasul. În cazul în care măsura este încalcată, persoanele juridice și fizice pot fi trase la răspundere contravențională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram