Uniunea Europeană privește cu atenție întreg procesul electoral, inclusiv campania, nu doar mersul votării. Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că Uniunea Europeană este preocupată inclusiv de prevenirea fenomenelor negative din trecut, care au fost evidențiate în scrutinele electorale precedente.

„Ne uităm și la ceea ce se întâmplă după scrutin și monitorizăm modul în care sunt îndeplinite standardele internaționale. Ne preocupă prevenirea fenomenelor negative din trecut, care au fost evidențiate în scrutinele precedente, printre care cumpărarea votului, folosirea instrumentelor administrative, transportarea alegătorilor. Sunt fenomene care dăunează alegerii făcute de cetățeni”, spune Peter Michalko într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Totodată, diplomatul menționează că în baza scrutinelor electorale precedente s-au acumulat un șir de recomandări.

Unele din ele au venit din partea Curții Constituționale a Republicii Moldova, altele din partea instituțiilor internaționale, precum OSCE/ODIHR. În toți acești ani, Codul Electoral trebuia ajustat conform recomandărilor, pentru că ele ar fi adus siguranță legislației, care ar fi reflectat standardele internaționale și ar fi permis prevenirea fenomenelor negative. Din păcate, acest lucru nu s-a reușit, chiar dacă recomandările puteau fi aprobate încă în luna august, când atât eu, cât și partenerii internaționali am vorbit despre aceasta. A fost suficient timp pentru aprobarea lor, chiar și după ce Comisia de la Veneția s-a expus asupra acestor amendamente. Dar nu a fost voință politică. Este păcat și recunoaștem că legislația nu corespunde nivelului dorit. Dacă vorbim despre recomandările stabilite după scrutinul prezidențial din 2016, ne întrebăm când ele vor fi aprobate și aplicate? Oare alegătorii trebuie să mai aștepte încă 4 ani?”, se întreabă ambasadorul.

Potrivit lui, recomandările Comisiei de la Veneția vizează orice viitor scrutin și ele trebuie aprobate. „Este nevoie de standarde electorale mai bune. Nu este pentru prima dată când, înainte de alegeri, aflăm că aceste amendamente și îmbunătățiri legislative nu au fost adoptate și nu mai este timp pentru adoptarea lor. Cetățenii au dreptul și merită să aibă condiții bune pentru vot, condiții pentru ca întreg procesul să corespundă nivelului internațional corespunzător. Pentru asta este necesar ca politicienii să își facă treaba”, a conchis Peter Michalko.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!