În ziua alegerilor prezidențiale, pe 1 noiembrie, în Republica Moldova va fi permisă doar circulația autovehiculelor a căror capacitate nu depășește 8 persoane și a transportului de rută. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Electorală Centrală. De asemenea, CEC a interzis transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot.

Cu o inițiativă în acest sens a venit membra PAS Olesea Stamate pentru a evita transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de vot.

Această normă va fi valabilă pe data de 1 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, de la ora 07.00 până la ora 21.00.

În ziua alegerilor se interzice organizarea de către concurentul electoral sau de către o persoană terță care în interesul concurentului electoral, transportul alegătorilor la secția de vot cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul dintre candidați, a efectua transportul alegătorilor la secția de votare cu autobuze/microbuze sau a efectua transportul alegătorilor la secția de votare de către operatorul în regim de taxi, conform unei înațelegeri cu persoane terțe, altele decât călătorul/alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități”, se mai spune în documentul adoptat de Comisia Electorală Centrală.

Ministerul Afacerilor Interne va fi responsabilă de verificarea mijloacelor de transport.

La alegerile parlamentare din 2019, în mass-media au apărut mai multe fotografii și înregistrări video cum cetățenii din diferite regiuni ale Moldovei ar fi fost obligați să-și exercite votul și ar fi aduși organizați la secțiile de votare. De asemenea, la alegerile locale din 2018 au fost sesizate cazuri de transportare organizată a cetățenilor la secțiile de vot.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!