/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Magistrații cercetați în dosarul „Laundromat” cer să le fie achitat salariul penrtu perioada cât nu au activat

missing
21 octombrie 2020, ora 20:38

Judecătorii care, acum patru ani, au fost reținuți pentru spălare de bani în dosarul „Laundromatul rusesc” au fost scoși de sub urmărire penală. Despre decizia luată de Procuratura Anticorupție au aflat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Inițial, au fost reținuți 15 judecători, iar la doar două luni de la încarcerare, unul dintre ei a murit. Pentru că nu mai sunt cercetați penal, magistrații care au fost suspendați din funcție, 5 la număr, vor să revină la muncă, urmând să încaseze salariile ratate timp de patru ani, cât a durat ancheta. Consiliul Superior al Magistraturii nu a venit cu o reacție, deocamdată.

BOGDAN ZUMBREANU, ȘEFUL DIRECȚIEI URMĂRIRE PENALĂ, CNA: „După ce au fost percheziționate oficiile, domiciliile și automobilele persoanelor implicate, au fost escortate la CAN și reținute în caliatte de bănuiti in savarsirea infractiunilor 15 judecatori si fosti judecatori și trei executori judecatoresti”.

Asta anunțau exact acum patru ani, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Judecătorii fuseseră reținuți fiind acuzați de complicitate în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD prin intermediul instanțelor de judecată de la noi. În tot acest timp, organul de urmărire penală nu a reușit să probeze infracțiunea de care au fost acuzați, iar, treptat, magistrații au fost scoși de sub urmărire penală. Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție a precizat pentru TV8 că decizia a fost luată din lipsa elementelor constitutive ale infracțiunii. Decizia a fost salutată și de avocatul Gheorghe Ulianovschi, care a reprezentat interesele a doi dintre judecătorii reținuți.

GHEORGHE ULIANOVSCHI, AVOCAT: „Cu patru ani în urmă, au pornit dosar și până acum nu era nimic. Noi am cerut: hotărâți ceva, trimiteți în judecată dacă aveți sau ce este cu dânsul. Și ei au verificat, au văzut că nu au nimic, nu s-a făcut nimic până acum. În orice caz, nu că nu s-a făcut, dar nu au nicio probă care să le confirme aiurelile lor din 2016”.

Acum, spune avocatul, judecătorii care au fost suspendați din funcție timp de patru ani cât a durat ancheta procurorilor cer să fie restabiliți. Respectiv, să li se achite și salariul ratat.

GHEORGHE ULIANOVSCHI, AVOCAT: „Conform legii, la suspendare, se ridică suspendarea. Odată ce nu a fost infracțiune, înseamnă că CSM ori instanța sunt obligate să plătească pentru faptul că nu au fost la lucru din motive motivate”.

Pe lângă acuzația de complicitate la spălare de bani, judecătorii au fost învinuiți și pentru pronunțarea cu bună știință a unor hotărâri contrare legii. Acest dosar a fost transmis în judecată, dar o decizie încă nu a fost luată. Potrivit Ziarului de Gardă, cinci judecători au fost suspendați din funcție, ceilalți între timp și-au dat demisia onorabilă din sistem. Unul dintre primii cei 15 judecători reținuți inițial a murit după doar două luni de la încarcerare. El suferea de o boală incurabilă și a intrat în comă în timp ce se afla în penitenciar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram