/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Cât ar costa unirea României cu Republica Moldova? Dorin Chirtoacă a făcut calculele

missing
22 octombrie 2020, ora 16:02

Candidatul Mișcării Politice Unirea la alegerile prezidențiale, Dorin Chirtoacă susține că a făcut un calcul privind unirea Republicii Moldova cu România. Politicianul estimează că unirea ar costa bugetul Românie circa opt miliarde de euro anual. Pe un termen de 20 de ani, efortul pentru a reduce decalajul dintre actuala Republica Moldova și România, ar fi de 200 de miliarde de euro, „astfel încât și dincoace de Prut să fie la fel de bine ca și în România”.

Într-o conferință de presă, Chirtoacă a menționat că pentru ca în Republica Moldova oamenii să ducă un trai decent sunt nevoie de sume colosale, pe care țara acum nu le poate acoperi. „La ușa Republicii Moldova acum bat falimentul și convulsiile sociale din cauza a ceea ce se întâmplă cu veniturile și cheltuielile în buget”, a sugerat candidatul.

Dorin Chirtoacă a menționat că pentru cei peste 600 de mii de copii costul pentru alocații ar fi de 360 de milioane de euro anual din bugetul României. Întreținerea celor 700 de mii de pensionari, cu pensii de minimum 200 de euro, ar costa 1,7 miliarde de euro. De asemenea, întreținerea celor aproximativ 50 000 de profesori, cu un salariu minim de500 de euro, ar costa 300 de milioane de euro.

Medicina: 12 000 de medici, plus 24 000 de mii de angajați ai persoanlului medical, tot așa, ne ducem la 200 de milioane de euro pe an. Poliție, cultură, asistență socială, apărare, justiție – aici, de asemenea, sunt cifre de sute și zeci de milioane de euro”, a declarat Chirtoacă.

În total, întreținerea anuală a bugetarilor din Republica Moldova, cu un nivel demn de salarii, ar costa 1,5 miliarde de euro. „În total, dacă punem indemnizațiile pentru copii, salariile pentru bugetari, pensiile, subvențiile în agricultură, costul anual este de 4-5 miliarde de euro. Atât ne-ar costa un trai minim decent pentru cetățenii Republicii Moldova și este vorba numai despre cheltuielile curente”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Candidatul susține că dacă Republica Moldova ar rămâne pe cont propriu, ar avea nevoie de o sută de ani pentru a reduce decalajul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram