Impactul crizei COVID-19 va fi de circa 2 miliarde de euro în Republica Moldova. Declarația a fost făcută de directorul Expert-Grup, Adrian Lupușor, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, de la TV8.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, politica bugetar-fiscală pentru anul 2020-2021 nu include măsuri anticriză, ea include măsuri bune, multe măsuri controversate, noi am venit cu unele sugestii de îmbunătățire, dar noi nu am văzut acolo măsuri anticriză”, a menționat Lupușor.

Potrivit lui, impactul crizei COVID-19 în Republica Moldova, experții îl estimează la circa 2 miliarde de euro sau 40 de miliarde de lei: „Haideți să contrapunem acest impact cu ce s-a alocat conform celor 3 rectificări bugetare pentru anul curent. Pentru Programul de subvenționare a dobânzilor pentru credite s-au alocat 90 de milioane de lei. Subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic – 320 de milioane de lei. Și aici vorbim doar de alocație, noi nu știm cum acești bani vor fi valorificați. Astfel, pot să menționez că noi nu avem măsuri îndrăznețe, ambițioase care să compenseze pierderile. Eu înțeleg că Guvernul activează într-un regim destul de auster, însă, în același timp noi trebuie să înțelegem că Moldova are și câteva avantaje care trebuiesc puse în discuție”, a continuat expertul.

Potrivit lui, Moldova are un nivel scăzut de îndatorare. De asemenea, Moldova are un sistem bancar foarte bine capitalizat și lichid, dar și Bancă Centrală care promovează o politică monetară destul de echilibrată, iar rezervele valutare sunt suficiente, cadrul inflaționist este ținut sub control: „Toate aceste lucruri pot fi utilizate pentru a finanța un program anti-criză de circa un miliard de euro.”, a conchis Lupușor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!