/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

ONG-urile reacționează la cartea deputatului socialist Țîrdea. Ambasadorul UE: „Sunt consternat”

missing
22 octombrie 2020, ora 11:27

Deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea a lansat o carte care se referă la organizațiile non-guvernamentale ce activează în Republica Moldova. La evenimentul de lansare, socialistul a declarat că „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific”. Deputatul susține că lucrarea sa conține mai multe dovezi despre modul cum este finanțată societatea civilă care „a capturat statul”. Drept la reacție la aceste declarații, mai multe organizații vizate au venit cu critici dure la adresa depuatului socialist. Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, se declară „consternat” de atacul ONG-urilor și mass-mediei independente din Republica Moldova.

Țîrdea susține că au fost analizate documente care arată cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui îi sunt transferate milioane de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții.

ONG-urile sunt prezente astăzi în toate organele de stat. Ele sunt prezente în toate structurile, în toate colegiile. Nicio lege n-o poți adopta dacă nu trece expertiza, monitorizarea, acceptarea așa-zisei societăți civile, dar mai corect zis – a pseudo-societății civile, a baronilor societății civile… Practic putem vorbi despre o capturare a statului de către aceste organizații, care au lucrat mână-n mână cu oligarhia în 2013-2016 și mai târziu. Ei servesc ca sursă de cadre pentru partidele de dreapta, formează alături de cele 100 ONG-uri din rețea armata postmodernistă, mercenarii de elită a războiului informațional…”, a declarat deputatul socialist.

Totodată, Țîrdea regretă că pe numele reprezentanților ONG-urilor nu pot fi deschise dosare penale.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, susține că este consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate, lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova. „Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii. În Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi. Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor. Astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova”, susține diplomatul.

Drept reacție la cartea deputatului socialist, Fundația Soros în Republica Moldova a numit conferința de lansare „cu puternic iz electoral”. „Cu părere de rău, în prezentarea sa, autorul a alunecat în atacuri grosolane la adresa societății civile din Moldova și la insinuări emoționale asupra unor personalități și organizații active în Moldova, cu intenția, probabil, să distragă atenția societății de la dezvăluirile recente care-i vizează formațiunea politică. (…) În toți acești ani, în care politicienii corupți au subminat continuu statul Republica Moldova, societatea civilă împreună cu oamenii dedicați din toate domeniile au avut un rol fundamental în prevenirea colapsului. Acest lucru se pare că îl deranjează mult pe domnul Bogdan Țîrdea”, a comunicat Fundația Soros.

Directorului executiv IPRE, Iulian Groza, susține că declarațiile autorului în ce privește IPRE nu merită efortul de a fi comentate, având vedere că deși pretinde că folosește informații publice, de altfel incomplete, multe din interpretările și concluziile anunțate de Țîrdea sunt eronate, manipulative și tendențioase. „Calific această ieșire a domnului autor ca o acțiune concertată în context electoral, menită să decredibilizeze imaginea actorilor neguvernamentali și a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care monitorizează și contribuie la procesele democratice și bunei guvernări în Republica Moldova. Condamn aceste și alte atacuri din ultima perioada asupra societății civile, a think-tank-urilor și partenerilor de dezvoltare care activează în Republica Moldova. Astfel de atacuri sunt caracteristice regimurilor politice nedemocratice, corupte și autoritare. Ele trebuie oprite imediat de autoritățile naționale competente”, a declarat Groza.

Președintele Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, declară că „în Republica MOldova, cel mai mare ONG este Guvernul acestei țări, care deja de circa 30 ani beneficiază de granturi, programe și asistență de tot felul din partea partenerilor de dezvoltare (Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, România și multe alte state în mod individual, Fundația Soros-Moldova, etc.). „Așadar, ce ar fi cumva nefiresc aici? Promo-LEX participă cu propuneri bune de proiecte la concursurile publice pe care le anunță partenerii de dezvoltare. Totul are loc într-o manieră transparentă și corectă atât la etapa anunțului cât și la etapa auditului pe care îl efectuăm de regulă la finele proiectelor. În al doilea rând, este cumva ilegal ca organizațiile neguvernamentale să participe la aceste concursuri și să implementeze proiecte atât de necesare (uneori vitale) societății sau anumitor grupuri de cetățeni? Și în al treilea rând – de ce acest deputat (și nu doar el) ar considera binevenit suportul partenerilor occidentali oferit pentru dezvoltarea comunităților, reparația grădinițelor, irigare, turism sau medicină și în același timp sunt deranjați de suportul oferit pentru combaterea corupției, dezvoltarea democrației sau apărarea drepturilor omului?”, se întreabă Ion Manole.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram