Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD Moldova) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) i-a donat Comisiei Electorale Centrale 240 de scanere, care vor fi utilizate la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Aparatele vor facilita procedura de identificare și înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”.

Scanerele au fost cumpărate datorită rezultatelor unui exercițiu pilot susținut de proiectul PNUD în cadrul alegerilor locale generale din octombrie 2019. CEC a utilizat atunci 80 de scanere similare în 70 de secții de votare din mun. Chișinău, pentru a identifica alegătorii în baza buletinului de identitate scanat. Astfel, în comparație cu introducerea manuală a datelor, procesul de scanare a demonstrat excluderea erorilor umane, dar și a redus timpul de procesare a datelor cu 72%.

Scanerele procurate în 2019 vor fi destinate secțiilor de votare deschise pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria).

Potrivit CEC, în contextul pandemiei de COVID-19, utilizarea scanerelor va reduce și riscurile de infectare a operatorilor SIAS „Alegeri”, prin faptul că alegătorul va scana singur actul de identitate și informația va apărea direct în computer.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!