O nouă ședință a Comisiei Unificate de Control a eșuat din cauza faptului că nu a fost aprobată ordinea de zi. La întrunirea din 22 octombrie 2020 delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerea de a pune în discuție problemele acute care persistă în Zona de Securitate. A fost specificat că încălcările comise de către structurile de forță subordonate Tiraspolului – posturi ilegale „grănicerești”, îngrădirea liberei circulații și chiar sechestrări de persoane – constituie o sfidare deschisă a actelor de bază ale operațiunii de pacificare, iar Comisia este obligată, prin statutul său, să ia atitudine și să elimine aceste ilegalități.

Reprezentanții Tiraspolului în CUC au manifestat și de această dată o poziție agresivă, provocatoare și totalmente nefondată, au susținut că asemenea evenimente, chiar dacă se întâmplă în Zona de Securitate, nu ar fi de competența Comisiei și au refuzat aprobarea ordinii de zi”, se spune într-un comunicat

După câteva ore de dezbateri, delegația Federației Ruse a propus amânarea ședinței și efectuarea unor consultări suplimentare asupra subiectelor din proiectul ordinii de zi.

Astfel, ședința Comisiei Unificate de Control nu a fost deschisă deja a treia săptămână consecutiv, fapt ce nu poate să nu influențeze buna funcționare a mecanismelor de pacificare instituite prin Acordul din 21 iulie 1992 cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, menționează reprezentanții CUC.

În cadrul aceleiași reuniuni, delegația Republicii Moldova a remis o adresare, prin care solicită celorlalți membri ai Comisiei să faciliteze la 1 noiembrie curent deplasarea funcționarilor electorali ai secțiilor de votare cu urnele mobile către două centre de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, amplasate în satul Cocieri și, respectiv, către instituțiile penitenciare nr.8 și nr.12 ale Administrației Naționale a Penitenciarelor, dislocate în Bender.  Se subliniază că în condițiile pandemiei de COVID-19, la desfășurarea procedurii de votare vor  fi asigurate măsurile antiepidemiologice stabilite de autorități.

O nouă întâlnire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control a fost stabilită pentru 29 octombrie curent.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!