/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Descoperire arheologică! Amforă romană din secolul trei, găsită într-un sat din Anenii Noi

missing
23 octombrie 2020, ora 11:27

O descoperire arheologică a fost făcută în satul Varnița, raionul Anenii Noi. O amforă din secolul trei a fost găsită de către specialiști în gropi menajere din epoca romană, în marginea de sud-vest a sitului stratificat Calfa I-Cetățuie, în afara fortificației medievale timpurii.

„Am extins cercetările arheologice de salvare în afara Cetății Calfa-1, spre sud-vest de fortificații, într-o zonă unde, după datele mai vechi, s-ar extinde zidul respectiv, cu unele locuiri din diferite epoci. Până acum, în această zonă avem descoperite patru gropi cu puțin material arheologic, însă una conține un material arheologic mai consistent.

Este vorba despre ceramică lucrată cu mâna și un gât de amforă romană. Groapa se extinde în peretele săpăturii și va trebui extinsă printr-o casetă pentru a fi degajată în întregime. Acest material, corespunde unui orizont de locuire din secolul trei”, spun arheologii.

Cercetările continuă. Arheologii au spus că pe parcurs vor reveni cu detalii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram