La doar câțiva km de Chișinău, în satul Mileștii Mici, domnul Ion Bălan constructor de profesie, are o mică livadă de gutui. Plăcerea lui cea mare este că oferă posibilitate oricui vine încoace să culeagă gutuile direct din copaci. El spune că fructele sunt crescute natural, cu îngrășăminte organice și compost.

Livada a fost plantată cu 8 ani în urma și dă roadă deja a doua toamnă. Bărbatul spune că a plantat-o din pasiune și nu pentru a avea venituri mari. Vinde kilogramul cu 15 lei pentru toți cei care vin să le culeagă.

ION BĂLAN, PROPRIETARUL LIVEZII: „Gutuiul e o plantă și un fruct care este foarte puțin în Moldova, cu toate că înainte era foarte mult. S-a pierdut capacitatea de a îngriji așa plantație, pentru că de ce e așa puțin în plantația mea? Pentru că trebuie, practic, îngrijit manual”.

CĂTĂLINA GRAUR, REPORTERĂ TV8: „Gutuile stau doldora pe copacii din livada lui nea Ion, în așteptarea cumpărătorilor. O gutuie poate cântări chiar și peste 300 de grame. Sunt dulci și aromate”.

O parte din roadă a fost vândută deja. Oamenii au venit să le culeagă din  livada, iar cei care au vrut cantități mai mari, au beneficiat de livrare la domiciliu.  O parte din fructe va fi pusă la păstrare, zice proprietarul livezii. Cel mai probabil, va face din ea… țuică pentru consumul propriu.

ION BĂLAN: „Anul trecut, noi am avut aproape două tone, anul acesta – aproape patru tone jumătate. Cele ce rămân, să zicem care nu prea au formă, eu le folosesc la țuică, așa numita gutuiacă”.

Mahalaua din sat în care este livada nu e prea populată, întrucât acolo sunt doar vile. Oamenii vin mai rar încoace și nici nu cunosc despre faptul că pot cumpăra gutui.

„Dacă ar pune un anunț, intrați cumpărați, avem gutui de vânzare, am intra. Dar așa nu știm, trecem, livada e frumoasă și trecem mai departe”.

Seceta din acest an nu l-a împiedicat pe Ion Bălan să-și îngrijească copacii de gutui. El i-a udat manual cu furtunul.

Bărbatul spune că ploile recente i-au cam dat bătăi de cap. De la prea multă apă gutuile au început a crăpa. Așa că aceste fructe nu vor mai putea fi vândute. Gutuiul este unul dintre cele mai vechi fructe cunoscute. Sunt bogate în numeroase vitamine și întăresc sistemul imunitar.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!