/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Plantare de ochii lumii. Deși experții spun că e prea devreme, în capitală continuă plantarea copacilor

24 octombrie 2020, ora 20:45

Campania „Marea plantare a copacilor”, anunțată de Primăria Chișinău, a continuat și astăzi. De data aceasta, la acțiune s-au alăturat circa 300 de polițiști. În timp ce experții bat alarma și spun că, cel mai probabil, arborii nu se vor prinde și vor muri, întrucât e prea cald afară pentru plantarea acestora, edilul dă asigurări că,  aceste specii, vor rezista la temperaturi  ridicate.

Acțiunea de plantare a copacilor a avut loc astăzi în toate sectoarele capitalei. În perimetrul străzilor Drumul Viilor – Academiei și Trifan Baltă, s-au alăturat campaniei circa 300 de angajați ai Direcției de Poliție Chișinău, dar și din alte subdiviziuni ale Ministerului de Interne, și reprezentanți din cadrul Primăriei Chișinău.

„De la cine vine indicația? – Indicație nu este. Suntem solidari cu această campanie. Dorim să plantăm copaci pentru un mediu mai sănătos și ecologic.”

Pentru a avea un mod de viață sănătos, să respirăm un aer curat.”

Tot tipul de copaci? Ăsta ce e? nu am studii în domeniu. Nu cunosc.”

Ce fel de copac e ăsta? Nu cunosc. De ce ați decis să vă alăturați campaniei? Să fie o țară mai verde, mai prosperă. La indicația cui? Ministrului. Prin ordin.”

Între timp, unii experți în domeniul ecologic bat alarma încă de săptămâna trecută și spun că  e prea devreme pentru plantarea copacilor, întrucât temperaturile de afară sunt prea ridicate.

PETRU VINARI, COORDONATOR COMUNICARE, SOCIETATEA ECOLOGICĂ BIOTICĂ: „E prea devreme de plantat. Copacii încă sunt în ciclul de vegetație. Respectiv, folosesc frunzele pentru a se alimenta, pentru a face procesul de fotosinteză. Plantarea copacilor se recomdandă atunci când seva copacilor coboară din ramuri în rădăcini. Frunzele sunt lăsate de copaci, iar copacul intră într-o stare de amorțeală, hibernare…atunci e cel mai favorabil timp pentru a planta copaci.”

În consecință, cel mai probabil, mulți dintre pomii plantați nu se vor prinde și vor pieri.

PETRU VINARI, COORDONATOR COMUNICARE, SOCIETATEA ECOLOGICĂ BIOTICĂ: „Din păcate, nu se plantează cu responsabilitate pentru a se prinde copacul, ci pentru a arăta cât sunt de responsabili și grijulii cei de la administrația față de noi. Timpul favorabil pentru plantarea pomilor sunt lunile noiembrie și martie. Dacă avem o iarnă precum am avut-o iarna trecută, putem planta întreaga iarnă, pentru că la nivelul solului nu se înregistrează înghețuri, când temparuta coboară mai jos de + 10 și nu se ajunge până la îngheț, este timpul perfect pentru a se planta copaci.

Între timp, edilul capitalei, care a anunțat că-și ia concediu din cont propriu, pentru o săptămână, pentru a –l  susține în campanie pe candidatul independent Igor Dodon, spune că s-a documentat suficient  atunci când a inițiat campania de plantare a copacilor.

ION CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI:Fără supărări, dar am văzut tot felul de experți, din diferite domenii, care, câteodată, mai ochesc unele argumente corect sau nu…eu și colegii s-au informat bine atunci când au discutat aceste subiecte, solul este umed, suntem după ploi. Campania este programată pentru 30, 31. Suntem cu o săptămână mai devreme, nu văd nicio problemă.”

La fel, primarul spune  că astăzi au fost sădiți acele specii de copaci care rezistă la temperaturile actuale. Potrivit informațiilor, la acțiunea de astăzi au participat 1455 de persoane și au fost sădiți circa 12 mii de puieți, în toate sectoarele capitalei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram