Aproape 43 la sută dintre moldoveni spun că veniturile actuale ale familiei le ajung doar pentru strictul necesar. Între timp, peste 18 procente susțin că banii nu sunt suficienți nici măcar pentru asta. Cel puțin, asta rezultă din datele Barometrului Opiniei Publice.

Conform datelor Barometrului Opiniei Publice, peste 18 la sută din cetățeni trăesc la limita sărăciei, astfel că salariile nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar. Între timp, sondajul arată că proape 43 la sută dintre moldoveni susțin că veniturile actuale ale familiei le ajung doar pentru necesitățile stringente.

30,2% din respondenți au menționat că salariile le ajung pentru un trai decent, doar că nu își permit să-și cumpere bunuri mai scumpe. De cealaltă parte, aproape 6 la sută spun că își pot permite lucruri scumpe, însă sunt nevoiți să se limiteze la altceva și doar 0,7% din respondenți afirmă că își pot permite absolut orice .

ARCADIE BARBĂROȘIE, DIRECTORUL INSTITUTULUI DE POLITICI PUBLICE: „După cum observați, procentul celora care zic că pot să cumpere tot ce vor, fără să se limiteze la ceva, împreună cu cei care spun că pot să cumpere și bunuri mai scumpe, dar să se restricționeze la ceva – reprezintă această linie d ejos, care este ușor-ușor crescătoare. Este de la 2% în 2002, a crescut până la 7% în 2020. Este 5 porocente creștere în 20 de ani. Cred că este un procent destul de mic pentru țara noastră”.

Interlocutorii pe care i-am abordat în stradă ne-au mărturisit că salariul nu-i prea mulțumește și că acesta le ajunge doar pentru strictul necesar.

„Ce salariu aveți și dacă vă ajunge lunar? 5000 de lei, paznic. Pentru ce îi cheltuiți? Pentru produse alimentare, pentru haine nu mai cheltui. Atât. În mare parte pentru mâncare.”

„Câți bani se cheltuie pe lună? În jur de 20 de mii. 5-6 mii pe lună? E puțin, sigur.”

„Am un salariu în jur de 10 mii de lei. Nu ajunge. Pe ce se duc cel mai mult? Chirie, facturi, alimente. Minim 20 de mii trebuie să fie. Pentru odihna, peste hotare? Nu, nu ajunge.”

„Pentru un trai decent, cred că minim 10 mii ar fi ceva mai bine. Pe ce vă ajunge salariul pe care-l aveți? Pentru chirie doar. Chiar recent m-am angajat la o fabrică de mobilă. Iese 5400. Gazda -130 de euro, facturie- 500 de lei-1000 de lei. Cam așa”.

Sondajul Barometrului Opiniei Publice a fost prezentat ieri de Institutul pentru Politici Publice. Acesta a fost realizat în perioada 8-20 octombrie, pe un eșantion de 1124 de persoane, din 13 regiuni geografice. Marja de eroare este de +-3%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!