/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ Protest de amploare în Belarus împotriva președintelui Lukașenko

missing
25 octombrie 2020, ora 17:46

Astăzi expiră ultimatumul dat de lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, pentru a-şi prezenta demisia, pentru  a-i elibera pe toţi deţinuţii politici şi a pune capăt represiunilor. În caz contrar, fosta candidată în alegerile prezidenţiale declară că de luni întreaga ţară va ieşi paşnic în stradă .La protestul de astăzi au participat  peste 100 de mii de beloruși.

Belorușii participă astăzi la protestul dedicat ultimei zile în care poate fi îndeplinit ultimatumul înaintat de opozanta Svetlana Tihanovskaya prin care se cere demiterea lui Lukașenko și eliberarea deținuților politici. De dimineață au fost observate mai multe microbuze cu forțe de securitate și tehnică militară (POZA 3, 4). În ajun, Ministrul de Interne al țării a avertizat cetățenii că pentru participarea la acțiuni neautorizate vor fi aplicate amenzi sau arest administrativ până la 15 zile.

Ca și la protestele anterioare, nu au lipsit îmbrâncelile și altercațiile dintre manifestanți și forțele de ordine.nÎn prima jumătate a zile au avut loc chiar și rețineri, printre ei, se numără și câțiva jurnaliști.

Opozanta Svetlana Tihanovskaia susţine că după protestele de astăzi,  dacă președintele Alexandr Lukașenko nu va da îndeplini cerințele din ultimatum, atunci de luni va fi declanşată o grevă naţională, la care vor participa toate întreprinderile din ţară, toate drumurile vor fi blocate, iar magazinele de stat vor fi boicotate. Manifestațiile din Belarus au început pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care, potrivit opoziției, ar fi fost fraudate de către liderul Alexandr Lukaşenko, pentru a câștiga cel de-al șaselea mandat. Președintele neagă acuzațiile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram