/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În timp ce unii foști prim-miniștri au rămas în politică, alții au revenit în domeniul afacerilor

25 octombrie 2020, ora 20:10

După căderea regimului comunist, la cârma Guvernului s-au perindat 7 prim-miniștri cu împuterniciri depline. Unii au rămas în continuare în politică, alții însă au renunțat la activitatea publică în favoarea afacerilor. Cu alte cuvinte, au revenit la domeniile de unde au pornit, punând pe roate noi proiecte. Astfel, Chiril Gaburici a amenajat o seră în satul Suruceni, acolo unde creşte soiuri de salată. Iar Valeriu Streleț a revenit la conducerea companiei pe care o avea până să intre în politică, fiind un distribuitor important de chimicale în Republica Moldova.

Cabinetul de miniștri, condus de Valeriu Streleț, a rezistat doar trei luni, fiind demis printr-o moțiune de cenzură, votată inclusiv de democrați. După ce a plecat din viața publică, fostul prim-ministru a redevenit om de afaceri. Mai exact, s-a întors la conducerea firmei pe care tot el a fondat-o în 2003.

VALERIU STRELEȚ, FOST PRIM-MINISTRU, OM DE AFACERI: „E firesc că am revenit aici și Slavă Domnului că am avut unde reveni. Pentru că după acele perioade turbulente din 2014-2015, nu pot să-mi imaginez ce putea fi, dacă nu exista o platformă unde aș putea reveni. Asta este unica sursă noastră de venit, care este perfect legală. Toate veniturile noastre sunt raportate, impozitate”.

Fiind de câțiva ani departe de schemele și luptele politice, Valeriu Streleț spune că nu-și dorește să revină în funcții publice.

VALERIU STRELEȚ, FOST PRIM-MINISTRU, OM DE AFACERI:Nu-mi doresc să candidez pe careva liste, nici să aspir la careva funcții publice. Dar aștept să apară o echipă bună. Să o pot susține”.

Și-a regăsit refugiul în lumea afacerilor și Chiril Gaburici, cel care a stat la cârma Guvernului în perioada februarie-iunie 2015. Detașat de politică, acesta este preocupat de afaceri din domeniul agriculturii, serviciilor IT și energiei alternative. O bună parte din timp îl petrece în sera din satul Suruceni, unde cultivă soiuri unice de salată.

CHIRIL GABURICI, FOST PRIM-MINISTRU, OM DE AFACERI: Le comercializăm practic în toate rețelele de magazine din oraș”.

Cât despre revenirea în politică.

CHIRIL GABURICI, FOST PRIM-MINISTRU, OM DE AFACERI: N-o să vă pot răspunde. Atâta timp cât voi avea oportunități de a schimba și a face lucruri bune, le voi accepta și voi face”.

Fostul premier și-a anunțat demisia la o zi după ce a fost audiat de procurori în dosarul diplomei de studii false. Ulterior însă, investigațiile au fost clasate pentru că expirase termenul de prescripție.

CHIRIL GABURICI, FOST PRIM-MINISTRU, OM DE AFACERI: Acesta nu a fost niciodată un subiect care m-a deranjat. Eu știu cine sunt eu, ce am făcut și ce pot face. Și asta se vede”.

Un alt premier venit tot din lumea afacerilor este si Iurie Leancă, cel care a rămas in istorie inclusiv pentru că a acordat creditul de 9, 5 miliarde de lei pentru bancile devalizate. Anterior, el a activat la o companie petrolieră de la noi, iar acum încearcă să devină senator în România, din partea partidului condus de Victor Ponta.

L-am telefonat pe Iurie Leancă pentru a vedea unde activează în prezent, dar ne-a întrerupt apelul, iar la altele nu a mai răspuns. Pe ceilalți prim-miniștri, care au format și condus guverne după căderea regomului comunist, încă în regăsim în lumea politicului. Vlad Filat, de exemplu. În trecut om de afaceri, el a deținut funcția de prim-ministru din decembrie 2010 și până în 2013, când a fost demis de Parlament.

Rămas fără cabinetul de miniștri, Filat a ajuns deputat în Parlament, dar a fost reținut în 2015 pentru a fi cercetat penal, în urma unui autodenunț făcut de Ilan Șor.

După ce a fost eliberat înainte de termen, Vlad Filat a declarat că nu este interesat de politică, fiind mai degrabă dispus să ofere consultanță politică. Însă, la doar câteva luni a fost reales președintele Partidului Liberal Democrat. Tot în politică, de data aceasta vorbim de politica mare, se regăsește Pavel Filip, cel care a condus Guvernul din 2016 până în 2019.

După plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară, acesta a fost ales președintele democraților. Împreună cu socialiștii, fracțiunea sa parlamentară formează acum alianța de Guvernare.

În timp ce era prim-ministru, cabinetul său și-a asumat răspunderea pentru legea prin care datoria de aproape 14 miliarde de lei, formată după furtul miliardului, să fie pusă pe umerii oamenilor de rând. Tot în politică este și Maia Sandu, cea care a condus Guvernul timp de șase luni, între iunie-noiembrie 2019.

Cabinetul ei a fost demis printr-o moțiune de cenzură, depusă de socialiști și votată inclusiv de către democrați. Acum, ea aspiră la funcția de președinte al Republicii Moldova, după ce acum patru ani a pierdut, la mică diferență, în fața lui Igor Dodon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram