/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Pe campanii tv8 poți propune teme de discuție despre activitatea instituțiilor publice

missing
25 octombrie 2020, ora 20:05

În ciuda bugetului anual de aproape 200 de milioane de lei, unele saloane din Spitalul Municipal Bălți încă arată ca de pe vremea sovieticilor. Este constatarea la care a ajuns activista civică Diana Grosu, din nordul țării, după ce a analizat valoarea bugetului și modul în care a fost executat. Într-un video publicat pe campanii.tv8.md, tânăra afirmă că două treimi din banii alocați se îndreaptă pentru salarii.

Analizând bugetul pe care l-a avut spitalul clinic municipal în 2019, activista Diana Grosu a remarcat că, pentru întreaga activitate a instituției, au fost alocate peste 180 de milioane de lei sau, dacă ne exprimăm în valută europeană, – în jur de 9 milioane de euro.

DIANA GROSU, ACTIVISTĂ CIVICĂ: Peste 6 milioane de euro se cheltuie pentru salariile angajaților. Aici sunt peste 1500 de angajați”.

În acest context, activista a mai remarcat că salariul directorului, pentru anul trecut, a depășit 300 de mii de lei, conform declarației de avere depusă de Serghei Rotari, ceea ce ar însemna în jur de 25 de mii de lei pe lună. Totodată, pe lângă medicamente și plata pentru utilități, spitalul cheltuie bani și pentru a achita serviciile clinicilor private, cum ar fi pentru tomografii.

DIANA GROSU, ACTIVISTĂ CIVICĂ: O bună parte din acești bani merg în laboratoarele private. În incinta spitalului clinic Bălți sunt mai multe laboratoare. Cheltuie 45 de mii pentru internet anual. Pentru telefonie mobilă – 35 de mii de lei. Pentru telefonie fixă – 230 de mii de lei”.

Între timp, alte 5 milioane de lei au fost alocate pentru reparații în câteva secții, dar, susține autoarea analizei, unele saloane arată ca pe timpurile sovieticilor. De partea cealaltă, directorul spitalului municipal Bălți, Serghei Rotari, a precizat pentru TV8 că starea instituției medicale este una satisfăcătoare, acesta fiind conectat la rețeaua de apă caldă și căldură. Chiar și așa, acesta dă vina pe datoriile acumulate de spital, până a ajunge acesta în funcție.

Comentariile Dianei Grosu despre bugetul instituției medicale din Bălți au fost publicate pe site-ul campanii.tv8.md, unde, de altfel, fiecare formator de opinie se poate implica și lansa discuții publice despre modul în care instituțiile statului își desfășoară activitatea. Alte teme recente, lansate pe campanii.tv8.md, sunt despre cum poți deveni avertizor de integritate, dar și cum poți susține fermierii locali.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram