TV8 califică decizia Consiliului Audiovizualului de a amenda postul nostru drept o intimidare a jurnaliștilor și un atac asupra libertății de exprimare. Considerăm că decizia CA demonstrează duble standarde, este vădit intenționată îndreptată împotriva postului TV8, dar și împotriva unor reprezentanți ai societății civile și urmărește scopul de a induce autocenzura atât în rândul moderatorilor emisiunilor de autor, cât și a invitaților.

Aplicarea amenzii pentru opiniile exprimate în cadrul emisiunii POLITICA Nataliei Morari cu participarea a trei experți cu viziuni diferite, dar și declarațiile unor membri CA făcute în cadrul ședinței din 26.10.2020, reprezintă un atentat asupra libertății de exprimare a jurnaliștilor, cât și a experților din diferite domenii, care sunt invitați în platourile televiziunilor din țară să-și expună opinia/expertiza față de evenimente/fenomene.
Mai mult, CA a dat dovadă de un comportament vădit tendențios față de TV8, și nu a ținut cont de poziția TV8 prezentată în scris. Precizăm că în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, din 06.10.2020, echilibrul a fost asigurat prin diversitatea opiniilor celor trei experți invitați în platou, astfel, fiind asigurată o dezbatere corectă dintre invitații din platou.

Totuși, atât autorul sesizării, cât și membrii CA au declarat că nu sunt de acord cu opinia unuia din experți fără să țină cont de faptul că aceasta a fost dezbătută prin declarațiile altor invitați.

Cu privire la acuzațiile CA referitoare la comportamentul pretins neechilibrat al realizatoarei emisiunii, acestea sunt nefondate. Chiar și în explicația transmisă în adresa CA de către postul TV8, sunt indicate clar momentele video/citatele când autoarea a intervenit oferind dreptul la opinie celorlalți invitați din platou. TV8 este un post de televiziune care acționează în interesul cetățeanului simplu, iar pe parcursul celor trei ani de activitate a fost echidistant și imparțial, fapt demonstrat de toate rapoartele de monitorizare efectuate atât de ONG-urile de media cât și de CA.

În activitatea sa, postul de televiziune TV8, respectă drepturile și libertățile fundamentale, principiile privind asigurarea imparțialității, echilibrului și favorizarea liberei formări a opiniilor.

TV8 va ataca în instanța de judecată decizia ilegală și tendențioasă a CA care poate deveni un precedent periculos pentru jurnalismul liber din Republica Moldova.

A.O. Media Alternativa

Textul declarației  transmis în adresa Consiliului Audiovizualului

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!