Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor fi monitorizate de 1 884 observatori naționali și 309 observatori internaționali, informează Comisia Electorală Centrală.

„În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali câte un observator naţional”, spun reprezentanții CEC.

Comisia Electorală Centrală precizează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC.

Astfel, observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. „Ei au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării”, adăugă reprezentanții CEC.

Amintim că în acest an, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei nu va avea observatori la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Motivul pentru care reprezentanții APCE nu vor monitoriza alegerile sunt restricțiile de circulație impuse din cauza pandemiei.

Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 1 noiembrie curent.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!