/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Oraș (in)accesibil. Mai multe zone din sectorul Botanica prezintă pericol pentru persoanele cu nevoi speciale

missing
27 octombrie 2020, ora 20:37

Preferă să nu iasă din casă fără o necesitate concretă, întrucât pentru ei orașul nostru este ca un teren cu obstacole. Este vorba despre oamenii cu dizabilități, pentru care orice groapă din trotuar reprezintă un adevărat pericol, iar lipsa rampei de acces – imposibilitatea de a intra într-o instituție sau alta. Astăzi, membrii unei asociații civice au inspectat o intersecție din sectorul Botanica al Capitalei și aceasta le-a părut deloc accesibilă. Autoritățile spun, însă, că lucrează la acest capitol.

„Presupun că trebuie să mergi în genunchi aici. – Nu riscați? – Nu risc, vreau să mai trăiesc”.

Voluntarii care au participat la experiment s-au împărțit în patru echipe, iar fiecare a inspectat câte o zonă anumită de la intersecția bulevardelor Dacia și Traian. Prima și, totodată, cea mai complicată provocare a fost trecerea prin subterană. Unii, mai ales cei în scaun cu rotile, nici nu au îndrăznit să coboare, pentru că, elementar, nu aveau pe unde.

„Aici sunt doar două șine, făcute din perioada anilor 90”.

Iar alții au mers în subterană cu mare atenție. Mai ales după incidentul din acest weekend, când un bărbat a alunecat pe scările care necesită reparații urgente și s-a ales cu o comoție cerebrală.

„Parcă este un joc de șah, când pui picioarele în diferite direcții. Impracticabile absolut, dacă ai sau nu dizabilitate”.

Și deplasarea către stațiile de așteptare este o adevărată cursă cu obstacole pentru persoanele cu deficiențe locomotorii. Pe lângă faptul că nu sunt adaptate aproape deloc la necesitățile acestor oameni, este dificil și să ajungi la ele.

„Vedeți și dvs este o bordură, nu pot să mă dau la dos, când vremea este rea, risc să sta sub cerul liber”.

Pe oamenii cu dizabilități primejdia îi paște chiar și pe trotuar. Este complicat mai ales pentru nevăzători. Fiecare groapă este o provocare, iar în sectorul Botanica sunt foarte multe.

„Ne orientăm după ecou când batem, simțim dacă se aude bine. La noi sunt foarte multe trotuare deteriorate”.

O altă problemă o creează șoferii inconștienți, care continuă să parcheze mașinile pe unde apucă. Din această cauză, persoanele cu dizabilități se deplasează și mai greu. Mai mult, atunci când trec strada, ei spun că își fac semnul crucii, deoarece nu sunt siguri că vor ajunge în siguranță de partea cealaltă a drumului.

„Ar fi de dorit să fie un pavaj tactil acolo unde este trecere. -Așa nu o găsiți? -Nu o găsim desigur. Semaforul nu e sonorizat. E posibil să trecem? -Da, e verde”.

De fapt, o plimbare prin Chișinău poate deveni destul de periculoasă pentru oricine.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Nefiind persoană cu dizabilități, oricum îmi este dificil să cobor pe această rampă, întrucât e una foarte abruptă și plină de gropi mici, iar acum că a plouat, mai e și lunecoasă. Un cărucior aici nu ar încăpea cu siguranță, întrucât locul este foarte îngust”.

„Hai treci singurel. Of, of, of… Așa”.

„Mai nu am căzut jos împreună cu copiii. Îmi pare rău că la noi în țară nu sunt rampe de calitate”.

La întrebarea când sectorul va fi accesbil pentru toate categoriile de persoane, autoritățile locale răspund că, de fapt, asta este preocuparea lor permanentă.

BORIS PREPELIȚĂ, PRETORUL SECTORULUI BOTANICA: „Tot timpul suntem în lucru, în căutarea rezultatelor. Chestiile astea, se fac reparații în complex. Inclusiv treptele de la deal de Dacia”.

Persoanele cu dizabilități, care au participat astăzi la experimentul organizat în sectorul Botanica al capitalei urmează să transmită către autoritățile locale toate recomandările lor, însoțite de un plan concret de acțiuni.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Sergiu Ciubaru

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram