Consumătorii finali vor plăti mai puțin pentru gazele naturale consumate. Începând de astăzi, tarifele au fost micșorate cu 600 de lei pentru 1000 m3 de gaze. În context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță că a aprobat prețurile la gazele naturale, solicitate de către S.A. ”Moldovagaz”.

Deși responsabilii de la ANRE spuneau că examinarea cererii, înaintată de “Moldovagaz” privind micșorarea tarifelor la gaze poate dura până la 6 luni, astăzi, cu doar trei zile înainte de alegeri și la nici două luni de la înaintarea cererii respective, s-a decis ca tarifele la gaze să fie micșorate. Contactați de TV8, responsabilii de la ANRE ne-au spus că micșorarea prețului la gaze nu are nicio tangență cu faptul că suntem în perioada electorală, iar Agenția lucrează doar în interesul consumatorilor.

GALINA SANDUȚA, ȘEF SERVICIU COMUNICARE ANRE: Dacă veți face o retrospectivă a deciziilor Consiliului de Administrație a ANRE în anul 2020, veți vedea că toate hotărârile privind aprobarea tarifelor și prețurilor reglementate de ANRE, aici ne referim la energia electrică apă și canalizare, gaze naturale, au fost examinate în maximum două luni de zile”.

Pe de altă parte, însă, Sergiu Tofilat, analist în domeniul energetic, consideră că ieftinirea prețurilor la gaze are legătură cu campania electorală.

SERGIU TOFILAT, ANALIST ÎN DOMENIUL ENERGETIC: „Ieftinirea a fost anunțată încă de prin luna mai sau iunie, dacă nu greșesc. Evident că are tentă electorală, dar sunt și factori obiectivi”.

Consumatorii casnici vor achita mai puțin cu 12,2 % față de anul 2018, adică 4 298 lei pentru 1000 m3, cu 597 de lei mai puțin decât până acum. Experții mai spun că ieftinirea se datorează diminuării prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale importate, dar și modificării cursului de schimb al monedei naționale.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!