Agricultura R. Moldova este la pământ anul acest din cauza secetei. Datele prezentate de către Biroul Național de Statistică (BNS) arată în perioada ianuarie – septembrie curent, producția vegetală s-a redus cu 35,5%, față de aceeași perioadă din anul trecut. 

Cele mai afectat de secetă s-a dovedit a fi porumbul. Recolta din acest an s-a micșorat cu peste 71%. De asemenea, cu peste 46 la sută s-a redus recolta de soia, floarea soarelui și grâu de toamnă și primăvară.

De secetă s-a dovedit a fi afectată și vița de vie. Recolta de struguri s-a micșorat cu 37%. Tot cu peste 30% s-a redus recolta de sfeclă de zahăr și orz de toamnă și primăvară. Mai rezistente condițiilor climaterice s-au dovedit a fi rapița și pomii fructiferi.

Micșorarea producției globale agricole a fost determinată și de scăderea producției animaliere cu 2,8%. Producția de ouă s-a micșorat cu 7,1%, iar de lapte cu 13,1%.

Foto: bns

Pe 19 octombrie agricultorii din mai multe raioane ale țării au ieșit din nou la protest. Peste 30 de tractoare au fost aliniate pe traseul Hâncești-Leova, la intrarea în capitală.

Agricultorii au fost nemulțumiți de deciziile luate de autorități, după protestele din luna august. Ei spun că au așteptat schimbări, însă acestea întârzie sa apară, motiv pentru care au venit din nou să-și manifeste supărarea, fiind gata să ajungă cu tehnica agricolă în centrul Chișinăului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!