Instituirea noilor restricţii antiepidemice în țările europene, potrivit expertului în politici publice, Ștefan Gligor și a comentatorului Cornel Ciurea, ar putea afecta numărul de voturi pentru candidații de dreapta la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Declarațiile au fost făcute miercuri, 28 octombrie, în cadrul emisiunii Politica de la TV8.

Potrivit experților, candidații de dreapta vor avea de suferit în urma restricțiilor impuse în țările Uniunii Europene.

Cornel Ciurea, comentator:Mie mi se pare că votul din diaspora este o resursă importantă a dreptei. Candidații dreptei vor avea de suferit în aceste alegeri. Pandemia va fi un factor care va diminua șansele dreptei de a obține un rezultat bun în aceste alegeri.”

Ștefan Gligor, expert în politici publice:În contextul în care în Rusia va fi organizată și va fi mobilizată transportare alegătorilor, dar în Europa și SUA votul va fi restricționat cu certitudine asta va lovi în candidații de dreapta. Situația în 70 la sută depinde de Italia pentru că Italia generează aproximativ 40% de voturi.  În urma acestor restricții din Europa, dreapta are de pierdut. Dacă analizăm voturile din diasporă, peste 80% au votat pentru Maia Sandu, aici are de pierdut Maia Sandu. În Federația Rusă, în 2016, circă 80 la sută au votat pentru Igor Dodon. De ce nu s-a asigurat un vot prin corespondență?”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova anunță că Franța a instituit pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până la 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație pe timp de noapte între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze. Ambasada Republicii Moldova la Paris va emite autorizații de circulație pe timp de noapte pentru membrii birourilor electorale.

Franța și Germania au anunțat noi măsuri de carantină împotriva coronavirusului. Germania va intra într-un lockdown parțial pe întreaga durată a lunii noiembrie, cu baruri și restaurante închise, însă școlile vor funcționa în continuare. Franța va intra în carantină națională pentru a limita răspândirea COVID-19.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!