/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Dodon, „înconjurat de români”: „Pentru mine rămâne o prioritate ca persoanele cu dublă cetățenie să nu fie în conducerea statului”

29 octombrie 2020, ora 20:35

„Cum putem avea încredere într-un deputat, dacă el a jurat credință României?”, se întreba acum trei ani președintele Igor Dodon. Spunea atunci că a elaborat și un proiect de lege prin care persoanele cu dublă cetățenie să nu poată deține funcții de conducere în stat. Dar între timp, nimic nu s-a schimbat. Mai mult, în anturajul președintelui regăsim o listă întreagă de persoane, care sunt și cetățeni ai României. De exemplu, premierul Ion Chicu, în trecut consilier prezidențial.

TV8 l-a întrebat, astăzi, pe șeful statului cum se explică acest fapt. Oficialul, care aspiră la un nou mandat în fruntea statului, a sugerat că lupta cu dubla cetățenie pentru persoanele cu funcții de răspundere încă nu a luat sfârșit.

IGOR DODON: „Insist ca în instituțiile de conducere a statului să se afle doar cetățeni ai Republicii Moldova. Cum putem să avem încredere într-un deputat, într-un membru al Curții Constituționale, dacă el a depus jurământ de credință României? În funcțiile de conducere trebuie să se afle doar cetățenii Republicii Moldova, am elaborat deja și un proiect de lege în acest sens.

 Asta afirma Igor Dodon în 2017, în cadrul unei emisiuni televizate, unde insista ca persoanele cu dublă cetățenie să nu dețină funcții de conducere. Însă, în realitate lucrurile au rămas neschimbate, iar astăzi în poziții cheie se regăsesc mai multe persoane care sunt și cetățeni ai României. Prim-ministrul Ion Chicu a redobândit cetățănia statului vecin în urmă cu aproape 20 de ani, cu mult timp să intre în politică.

ION CHICU, PREMIER: „Atunci a fost, asta înseamnă cu 20 de ani în urmă. Mulți din acei care întreabă nici nu erau atunci, dar atunci s-a întâmplat asta.

Peste trei luni însă, Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România va decide dacă i-o va retrage. Se întâmplă după ce un deputat român l-a denunțat pentru declarațiile denigratoare în adresa statului roman, pe care le-ar fi făcut în primăvara acestui an.

Ca și Ion Chicu, Pavel Voicu tot a deținut funcția de consilier prezidențial, apoi a ajuns în fruntea ministerului de Interne. Sursele TV8 spun că acesta deține cetățenia românească, pe care a obținut-o tot în urma cu 20 de ani. Am încercat să confirmăm oficial acest fapt, însă demnitarul nu ne-a răspuns la telefon, iar consiliera sa ne-a spus că ministrul nu comentează subiectul legat de faptul că persoanele publice nu trebuie să aibă funcții de conducere. Întrebat astăzi de tv8, Igor Dodon a declarat că interzicerea persoanelor cu dublă cetățenie să se afle  în funcții de conducere rămâne o prioritate pentru el.

IGOR DODON: „Conform legislației, toți cetățenii Republicii Moldova pot deține 1,2-4 cetățenii al altui stat, inclusiv funcționarii publici. Noi am încercat să modifică legea prin 2008-2009. Dar atunci legea a fost declarată neconstituțională, pentru că nu ar corespunde tratatelor internaționale.”

Și printre rudele președintelui ar fi cetățeni ai statului român. Aceleași surse afirmă că fratele șefului statului, dar și șase deputați socialiști, unul fiind Andrian Lebedinschi, au jurat credință țării vecine. Acesta a evitat să comenteze spusele președintelui.

De asemenea, sursele TV8 mai spun că în lista persoanelor care lucrează la Președinție ar fi în jur de 30 de angajați în funcții de bază, cu dublă cetățenie. Printre ei ar fi și șeful Aparatului Președinției, care ar fi obținut cetățenia tot acum 20 de ani, dar și un consilier principal al șefului statului. Pentru tv8, Nicolae Posturusu a precizat că dacă și va fi să rămână fără funcție din cauza dublei cetățenii, este convis ca se va descurca în orice situație. Dar a adăugat ca nu vrea sa comenteze chestiuni politice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram