Peste 250 de salvatori și pompieri au fost ridicați pe alertă în dimineața zilei de 28 octombrie. Aceștia au fost dislocați pentru a forma o tabără de câmp în apropiere de localitatea Furceni, comuna Ivancea, raionul Orhei.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), alertarea salvatorilor a fost efectuată în contextul verificării nivelului de pregătire pentru acțiuni în situații de urgență și excepționale, în special specifice sezonului rece al anului.

Pentru verificarea gradului de reacție și intervenție au fost ridicate pe alarmă subdiviziuni din raioanele Edineț, Soroca, Orhei, Ungheni, Căușeni, Hâncești, Cimișlia, Cahul, UTA Găgăuzia, Direcțiile regionale căutare salvare nr. 1 și nr.2 și Centrul Republican de Instruire.

Semnalul de alarmă a fost anunțat la ora 03:00, iar efectivul de trupă și comandă s-a prezentat în mod de urgență în subdiviziunile de serviciu, de unde au format coloane cu autospeciale de intervenție și au pornit spre locul desfășurării taberei de câmp.

Ajunși la fața locului angajații IGSU au desfășurat tehnica și au raportat despre starea de pregătire. Conducerea IGSU, reprezentată de general -maior Mihail Harabagiu, a vizitat tabăra de câmp și a desfășurat o ședință de bilanț unde s-au discutat procesele de intervenție, modul de pregătire a efectivului și capacitatea de dotare a salvatorilor și pompierilor.

La activități a participat Secretarul de Stat al MAI doamna Mariana Grama. Pe parcursul verificărilor a avut loc trecerea în revistă a efectivului, s-a atras atenția asupra capacităților de reacție și intervenție în conformitate cu planurile de aducere în stare de pregătire pentru acțiuni în situații de urgență.

Subdiviziunile IGSU intervin pe parcursul anului în situații excepționale cu caracter natural, tehnogen, biologic, și chimic. Acțiunile de verificare a nivelului de pregătire a subdiviziunilor în condiții de câmp se desfășoară sistematic, în mod special în perioada de trecere la sezonul de iarnă.

Potrivit IGSU pe parcursul anului 2020 angajații Inspectoratului au intervenit în 15 388 situații de risc și au salvat 92 de persoane.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!