/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ „O lovitură gravă angajamentelor de a combate corupția” Decizia procurorilor de a retrage acuzațiile aduse judecătorilor în dosarul Laundromat, criticată de UE

missing
30 octombrie 2020, ora 17:40

Decizia prin care 13 judecătorii au fost scoși de sub urmărire penală din dosarul penal în care erau învinuiți că au „facilitat spălarea de bani” a fost criticată de oficialii europeni. Într-un briefing de presă, Peter Stano, purtător de cuvânt principal pentru afaceri externe și politica de securitate a UE, a declarat că aceasta reprezintă o lovitură gravă dată angajamentelor R. Moldova de a combate spălarea banilor, corupția și interesele private.

Stano a mai spus că este nejustificat faptul că deciziile s-au luat cu ușile închise, fără o justificare plauzibilă și cu negarea necesității transparenței.

Oficialul european a menționat că la o distanță de șase ani de la schema de spălare a banilor, nu au fost identificaţi principalii vinovaţi şi nu s-a pronunţat nicio hotărâre finală sau condamnare. Potrivit lui, acest fapt subminează şi mai mult încrederea cetățenilor R. Moldova în instituţiile de stat.

„Uniunea Europeană în calitate de cel mai mare furnizor de asistenţă financiară şi altele tipuri de asistenţă, îşi exprimă clar viziunea ca unul din criteriile pentru a continua sprijinul prin asistenţă al UE sunt reformele tangibile, susţinute şi durabile în sistemul de justiţie, cu rezultate vizibile în lupta împotriva corupţiei şi a intereselor particulare”, a declarat Stano în cadrul briefingului susținut la Bruxelle.

Cinci judecători care au fost vizați în dosarul „Laundromat” au fost repuși în funcție. Cererile acestora au fost aprobate în cadrul ședinței din 27 octombrie a Consiliului Superior al Magistraturii. Mai mult, acestora li se va achita salariul pentru toată perioada suspendării, adică pentru 4 ani. Vorbim despre magistrații Garri Bivol, Iurie Hîrbu, Serghei Lebediuc, Serghei Popovici și Serghei Gubenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram