/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 844: Nouă strategie pe front, blocadă la Vovceansk și discuții de pace în Elveția

/VIDEO/ Discursul președintelui CA, Dragoș Vicol, la adresa TV 8

missing
31 octombrie 2020, ora 00:46

Atac furibund asupra Consiliului Audiovizualului, așa a calificat președintele Consiliului, Dragoș Vicol emisiunea Politica Nataliei Morari, de joi. Astfel, în cadrul ședinței CA, acesta a făcut mai multe declarații cu referire la postul TV  8.

Vedeți mai jos discursul integral al lui Dragoș Vicol:

„Vreau să mă refer la un fenomen din punctul meu de vedere nu doar îngrijorător, dar chiar foarte perfid. Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, la unele posturi de televiziune. Și ca să nu vorbesc la modul general. Mă refer la emisiunea de aseară, de la postul de televiziune TV 8, Politica Nataliei Morari. Pe care nu pot să o calific decât în modul următor: ca un atac absolut grosier, în mod general, la adresa instituției noastre și am să explic cu rigoare toate detaliile la ce mă refer. Și, în al doilea rând, un atac bădărănesc, un atac sub centură, un atac lipsit de scrupule asupra unor colegi din cadrul Consiliului Audiovizualului. Și mă refer, în primul rând, la colega noastră ALA URSU-ANTOCI. Pentru a prezenta cu lux de amănunte aceste detalii, vreau să vă spun că s-au făcut mai multe afirmații care nu au niciun fond probatoriu.

Mai mult decât atât, s-a apelat, pe parcursul întregii emisiunii, la diverse subterfugii care vizează presupuneri, care vizează atac la persoană, care vizează desconsiderarea opiniile interlocutorilor și așa mai departe. Ceea ce m-a mirat cel mai mult este că s-a trecut la acest atac absolut, după cum am remarcat, fără niciun fel de fond probatoriu.

Mai mult decât atât, acest atac s-a produs orchestrat, ca să-mi permit un eufemism, în haită, a avut loc într-o manieră de cea mai joasă și obscenă speță și de un nivel incalificabil. S-a făcut atac la persoană, am fost etichetați membrii Consiliului Audiovizualului. Cum doresc ei, cum le-o venit bine la gură, în calitate de politruci, că am fost parașutați în acest Consiliu, că suntem cea mai proastă componență. Și acest lucru, dacă s-ar fi produs printr-o minimă argumentare, printr-o minimă explicare, dar s-au scos din context anumite lucruri. Și tehnicile au fost din cele mai murdare cu un amalgam de acuzii, deci nefondate, presărate cu tot felul de elucubrații.

În primul rând, s-au pus pe post înainte de a-le oferi candidaților cuvântul, tot felul de imagini trucate, de la ședință. Trucate, în ce sens, au fost trunchiate, nu că trucate, că nu au avut în vedere, doar ceea ce s-a considerat de cuviință să predispună publicul. Că au în fața lor doi monștri. Au doi monștri, care activează pe lângă alți monștri mai mici în Consiliul Audiovizualului, și că aceste persoane nu sunt apte sau capabile, decât să procedeze în consecință.

Ceea ce m-a mirat că, pe parcursul întregii emisiuni, deci, și de această dată moderatoarea emisiunii a făcut corp-comun, nu s-a detașat de opiniile celor doi invitați, noi am fost acuzați pe nedrept, că am penalizat postul TV 8 pentru opiniile invitaților.

Și acest lucru, din păcate, s-a tiraj pe parcursul ultimelor zile, în permanență, pentru a introduce în colectivul mintal această afirmație că în ședința Consiliului Audiovizualului, vezi Doamne, nu s-a amendat postul TV 8, pentru că nu s-a oferit dreptul la opinie persoanelor, care au fost vizate, s-au pentru faptul că moderatorul s-a pliat pe opiniile invitaților în studiou și nu s-a conformat prevederilor din Codul serviciilor media audiovizuale, care statuează clar care sunt obligațiunile moderatorului, că a făcut rabat de la orice element minim de deontologie profesională.

Deci, din acest punct de vedere, s-a observat cu ochiul liber că toată emisiunea a conținut elemente nocive de mistificare, a fost denaturat, după cum am zis, tot fondul probatoriu al deciziei noastre și au fost evidențiate acuzii nefondate pe care noi nici nu le-am menționat în ședință. În primul rând, prima afirmație pe care a retractat-o ulterior doamna Morari a fost că în cazul altor sesizări și petiții, noi oferim un timp mult mai larg pentru analiză, iar în cazul acestei sesizări, deci noi ne-am sesizat, am analizat-o și am pus-o pe tapet într-un ritm foarte, foarte rapid. Apoi, a urmat un tir necruțător de autovictimizări, cum că postul de televiziune TV 8 reprezintă, în fond, întreaga presă independentă și că nu au fost atacați atât ei, cât, prin atacul lor, s-a orchestrat un atac din  partea CA în privința întregii presei libere.

Această modalitate, de la singular la total sau de la particular la general, este specifică acestui post de televiziune, care încearcă să prezinte că este de unul singur sfânta-sfintelor. Și, în general, dacă compromite în oricare măsură anumite articole din Codul audiovizual și nu le respectă, pentru el se permite acest lucru. Și, încă o minciună care a fost tirajată că postul TV 8 este unicul post de televiziune are în calitate de fondator organizație non-guvernamentală. Și s-au referit la anumite elemente cum că noi i-am blocat și, mai ales eu, în ceea ce vizează  faptul că ei să nu poată plasa publicitate pe durata campaniei electorale.

Bineînțeles că strategia de mistificare prezintă elemente parțiale. Ulterior, le prezintă unui public, pentru a-le induce în colectivul mintal și, bineînțeles, în continuare aceste elemente trebuiesc developate într-o manieră încât să prezinte imagine CA într-o manieră foarte, foarte, deci negativă. Mai mult decât atât, ni s-a dat ieri din deget și s-a făcut un precedent periculos. Cu această ocazie, vreau să sesizez, din partea CA, misiunile diplomatice  din Republica Moldova în privința unui fenomen nemaiîntâlnit în Republica Moldova, în care un subiect al Codului serviciilor media audiovizuale, repet indiferent de forma de organizare, încearcă să nu se subordoneze din punct de vedere legal, nu mă refer din  punct de vedere editorial. Deci, nu respectă absolut prevederile, unele prevederi din Codului serviciilor media audiovizuale și consideră că aceste acțiuni anarhice au dreptul la existență, tocmai, din considerentul că etichetările pe care le face acest post au dreptul la viață.

Mai mult decât atât, s-au acoperit, pe parcursul întregii emisiuni, cu sintagme ca libertatea de expresie și autocenzură, fără a prezenta niciun fel de argumente ca și probatoriu. Mai mult decât atât, eu consider acest discurs a fost unul fără precedent, mai ales în situația în care s-au făcut acuzii nefondate la adresa colegei noastre Ala Ursu-Antoci, în momentul în care s-au folosit sintagme absolut jignitoare, prin care s-a menționat că persoana nu are calificări respective pentru a activa în acest Consiliu, că nu are studii și activitate jurnalistică propriu-zisă, de parcă alți membri ai Consiliului Audiovizualului, care întâmplător, nici nu au reușit să-și finalizeze bine mandatul sau, mai bine zis, și-au prezentat demisia și, imediat, s-au regăsit în cadrul unui post de televiziune pe care l-au slujit cu devotament pe parcursul întregii activități în CA, pe când aceste persoane ar fi avut dreptul moral să activeze în cadrul CA.

Mai mult decât atât, știți foarte bine, fiecare dintre noi am trecut prin furcile caudine ale unor concursuri foarte serioase, în ceea ce vizează Comisia parlamentară și plenul Parlamentului. Printre condițiile obligatorii de participare la concurs, pentru funcția de membru în CA, sunt o serie de considerațiuni pe care colega noastră, de altfel, și dumneavoastră le-ați respectat.

Mai mult decât atât, unii din așa-zișii, deci, foști membri ai noștri, care s-au detașat totalmente de CA, nici nu ar fi avut dreptul să participe la aceste concursuri, dar aceste lucruri, noi o să le probăm pe viitor. Și, mai mult decât atât, o să aducem argumente de rigoare și ne rezervăm dreptul de-a  acționa în consecință, după acest atac furibund la adresa CA, în general, și la adresa unor colegi din cadrul autorității CA din Republica Moldova.

Ceea ce vreau să vă spun că, indiferent de aceste atacuri furibunde, orchestrate, venite din partea unor reprezentanți  ai societății civile, noi o să continuăm, acest lucru îl spun pentru opinia publică, să monitorizăm absolut toți subiecții, furnizorii serviciilor audiovizuali, nu o să ne lăsăm intimidați și nu o să cedăm presiunilor de a renunța la exercitarea atribuțiilor noastre funcționale, indiferent de forma de organizare a acestor posturi de televiziune.

Nu se înțelege, din păcate, clar de TV 8 că, indiferent de forma de organizare și indiferent de viziunile și politica editorială, există prevederi care trebuie executate peremptoriu, nu că doresc sau nu doresc. Ele trebuiesc executate astfel cum e prescris în Codul serviciilor media audiovizuale. TV 8 procedează pidosnic, ipocrit, vociferează niște ipoteze pe care le lansează în spațiul public și, mai departe, știu foarte bine cei de la TV 8 că aceste ipoteze trebuie să manipuleze și trebuie să facă foarte mult rău în mediul social din Republica Moldova.

Vreau să vă spun că printre practicile moderatorilor de la TV 8 există următoarele sintagme pe care nu pot să le accept eu, în calitate de consumator de informație, deci segmentează, trunchiază, acoperă interlocutorul cu tot felul de afirmații, obrăznicii evident, cu replici fără analize temeinice, în momentul în care nu le convine ceea ce spune interlocutorul sau oferirea de replică într-un mod absolut normal. Fie că nu răspunde, fie că nu încearcă să se bazeze pe anumite realități.

Deci foarte multe din această emisiune, ca să nu mă refer la modul general, au fost făcute și se bazează pe anumite afirmații cu aproximație și cu învinuiri fantasmagorice. Din această cauză, eu, în calitatea mea de președinte al CA, consider de responsabilitatea mea să demantelez această obstrucționarea a CA de către un post TV, indiferent de forma sa de constituire. Vreau să vă spun că absolut toți subiecții Codului trebuie să se subordoneze, altfel zis literei legii. Nu subordonare Consiliului, ci prevederilor legale. Să nu se acopere cu întreaga presă liberă, că ei reprezintă presa liberă și din această cauză se încearcă obstrucționarea acestei prese. Avem, din contra, un exemplu în care un post TV încearcă să nu respecte prevederile codului, să se comporte anarhic și, mai mult decât atât, are obrăznicia să considere că este bruiat și este sancționat din acest punct de vedere”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram