„Încurajăm autoritățile din Republica Moldova să soluționeze problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect”. Este mesajul transmis de reprezentanții Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. 

„Ambasada Statelor Unite salută evaluarea făcută de Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (ODIHR) conform căreia primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova din 1 noiembrie a fost organizat profesional și gestionat în mod transparent, în pofida pandemiei COVID-19”, a scrie reprezentanții Ambasadei SUA la Chișinău.

„Misiunea spune că primit semnale despre acțiuni de transportare organizată a alegătorilor. Acest lucru a împiedicat libera circulație a alegătorilor și accesul lor la secțiile de votare. În opinia Misiunii de observare ODIHR, legislația electorală prezintă ambiguități la mai multe capitole: înregistrarea candidaților, finanțarea campaniei electorale și disputele electorale. În unele secții de votare anumiți observatori au fost observați ducând evidența alegătorilor și a vehiculelor”, scrie IPN.

Misiunea ODIHR a fost formată dintr-o echipă de bază de 10 membri și 22 de observatori.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!