/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Record, stabilit de diasporă. Pentru prima dată în istoria țării, 15% din alegătorii care și-au exprimat votul au fost din străinătate

missing
02 noiembrie 2020, ora 21:45

Diaspora a stabilit, ieri, un nou record. Pentru prima dată în istoria țării noastre, 15 la sută din alegătorii care și-au exprimat votul au fost din străinătate. Asta înseamnă aproape 150 de mii de oameni, care nu au uitat de unde provin. Unii au parcurs chiar și mii de kilometri pentru a vota, iar alții au stat ore în șir, cu copii mici, sub ploaie. Totul, pentru a schimba lucrurile spre bine în Republica Moldova.

DORIN CIMIL, PREȘEDINTE CEC: „S-au prezentat la urne 149 840 de alegători”.

Cea mai activă țară, unde au votat cei mai mulți alegători a fost Italia, urmată de Marea Britanie și Franța. În topul secțiilor, unde s-au prezentat la vot cei mai mulți cetățeni, se regăsesc 2 secții de votare din Londra, unde, în total, au votat peste 7700 de oameni, o secție din Franța și una din Germania.

Ce mai activă participare s-a înregistrat în:

Italia – 46 442
Marea Britanie  – 16 847
Franța – 15 616
Germania – 12 924
România – 12 912
Irlanda – 7 046
SUA – 5 755
Federația Rusă – 5603
Spania – 4300

În pofida timpului de afară, unii alegători au stat la coadă până noaptea târziu. Astfel, responsabilii s-au văzut nevoiți să prelungească timpul de votare în unele secții din Israel, Germania, România, Italia și Franța.

A stat sub ploaie cu copii mici și Irina, care acum un an s-a mutat cu toată familia în Germania. Pentru a vota, au parcurs 400 de km.

IRINA ROȘCA, GERMANIA: „A trebuit să așteptăm o oră și 30 de minute pentru a ne exercita votul împruenă cu copiii. Nu a fost ușor, dar eram motivați să schimbăm ceva spre bine în Moldova. Rezultatele sunt îmbucurătoare, dar mai avem de muncă”.

Femeia povestește că, în timp ce așteptau să voteze, toți oamenii se informau în continuu despre situația din Moldova.

IRINA ROȘCA, GERMANIA: „Stând în rând am reușit să privim și noutățile postului TV8. Era cineva responsbail cu telefonul, iar noi aveam grijă în paralel de copii”.

Iar Gabriela, care deja de șase ani trăiește în China, spune că a parcurs peste 2000 de km pentru a vota. Indiferent de obstacole, tânăra susține că s-a simțit obligată să plece la Beijing, unde se afla cea mai apropiată secție de votare.

GABRIELA COJOCARU, CHINA: „Simt nevoia să fac acest lucru și o să-l fac și a doua oară, dacă va fi nevoie. Vreau un viitor prosper pentru Republica Moldova. Să nu mai stea îngenuncheată și să se ridice”.

Și în Franța oamenii au ieșit masiv la vot. Unii au petrecut și ore în șir stând la coadă.

RO VIORICA ȚÎMBALARI, FRANȚA: „Moldova are nevoie de o shcimbare. Această schimbare o putem face doar împreună și doar la urna de vot”.

Igor Dodon s-a arătat, însă, surprins de rezultatele votului din diasporă și a declarat că se așteaptă în turul doi la o susținere mai mare pentru candidatura sa.

IGOR DODON, PREȘEDINTE: „Diaspora reprezintă, în mod real, un electorat paralel al Republicii Moldova. Are propria viziune și propriile preferințe politice și, în mare parte, aceste prefereințe ale diasporei se află în disonanță cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă”.

După alegerile de ieri, mai mulți reprezentanți ai diasporei au scris pe rețelele sociale că cer deschiderea mai multor secții de vot, dar și amenajarea mai multor cabine de vot, pentru a-și putea exercita dreptul cât mai rapid. Tot azi, și Dorin Chirtoacă a declarat că va dpeune o contestație la Curtea de Apel, prin care va cere dublarea sau triplarea secțiilor de votare în străinătate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram