/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Detalii despre vizita lui Igor Dodon la Mitropolie. Agenții săi de pază l-au ținut departe de echipa TV8

missing
03 noiembrie 2020, ora 20:50

Deși neagă că folosește biserica în scopuri electorale, Igor Dodon, care a ajuns în turul 2 de scrutin, a trecut astăzi pe la Mitropolia Moldovei. S-a reținut în jur de o oră și, aparent, ar fi participat la ziua de naștere a unei fețe bisericești. L-am surprins și noi pe concurentul electoral în timp ce intra în mitropolie. Mai apoi însă, agenții săi de pază ne-au blocat intrările pe teritoriu, iar la ieșire l-au ținut departe de echipa TV8. Nu am reușit să aflăm ce mai exact a făcut politicianul la mitropolie. Purtătoarea de cuvânt a campaniei sale electorale ne-a spus că nu este la curent cu această vizită. Iar reprezentanții mitropoliei nu ne-au mai răspuns la apelurile telefonice.

Prezența echipei TV8 lângă mitropolia Moldovei a dat mari bătăi de cap celor care îi asigurau paza. Mașina cu Igor Dodon a fost nevoită să caute o altă cale pentru a-l lăsa, astfel încât să nu dea ochii cu jurnaliștii de la tv8.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: „Înainte ca Igor Dodon să ajungă la Mitropolie, tradițional, ofiterii SPPS au înconjurat curtea, iar la scurt timp, la această intrare de pe strada Șciusev, și-a făcut apariția și Șkoda în care, de obicei, se deplasează Igor Dodon. Când a văzut echipa noastră de filmare, automobilul a făcut cale întoarsă și s-a dus la altă poarta a Mitropoliei, cea de pe strada București, de unde a coborât șeful statului și a intrat grăbit în sediu”.

Deși am vrut să intrăm după Igor Dodon, agenții săi de pază au încuiat poarta mitropoliei.

„Bună ziua, de ce închideți, presa are dreptul să intre, este public. -Toate întrebările la secție”.

Am reușit să intrăm pe altă poartă, dar nu am mai ajuns până la Igor Dodon.

„Vrem să participăm și noi, am înțeles că a fost domnul Dodon pe aici. -Așteptați la recepție acuș o să vorbiți cu secretarul”.

Am surprins câțiva tineri, în cămăși și mănuși albe. Am întrebat dacă sunt chelneri și dacă deservesc vreun ospăț, însă nu ne-au spus prea multe.

„Bună ziua, este mitropolitul aici? -Acuș o să întreb și vă spun. -Dar aveți vreo serbare? -Acuș o să vă spun.”

Igor Dodon s-a reținut în jur de o oră la mitropolie. Nu am putut afla care a fost rostul vizitei sale, pentru că și la plecare a fost ascuns de echipa noastră de filmare. Cu flori în mână, acest bărbat ne-a spus că politicianul a fost petrecut chiar de mitropolit.

„A plecat, era domnul Dodon? -Da, la domnul Costin mă duc. -L-ați văzut pe Dodon cum a urcat în mașină? -Da, ce are de făcut? Vine și mânăncă pe degeaba. -De unde a ieșit? -De acolo, de la centru? -Domnul Vladimir l-a petrecut.”

L-am abordat pe secretarul mitropoliei, Vadim Cheibaș, pentru detalii. Însă, ne-a spus să revenim câteva ore mai târziu.

„A fost domnul președinte aici, vrem să întrebăm care a fost scopul vizitei și ce a făcut el aici? -Acum sunt într-o mică ședință, reveniți mai târziu.”

Iar mai târziu, Vadim Cheibaș nu ne-a mai răspuns la apeluri. Deși Igor Dodon a fost acuzat de observatorii OSCE că a folosit, în primul tur, biserica pentru a-și face campanie, concurentul electoral a negat de fiecare dată implicarea fețelor bisericești.

Totuși, de Hramul Orașului a participat lângă mitropolit și primarul general la slujbă, în fața a sute de oameni. Iar, într-un colaj video realizat de Ziarul de Gardă, concurentul electoral a apărut de mai multe ori în compania diferitor preoți. S-a întâmplat recent și la o mănăstire, pe care a vizitat-o cu prima doamnă.

„Vă mulțumim din suflet că nu ați făcut reclamă dumneavoastră și nici eu n-am făcut până în ziua de astăzi, dar vă mulțumesc că ajutați pe acești preoți nevoiași care nu au la suflet nici 50 de lei.”

IGOR DODON, PREȘEDINTE, CONCURENT ELECTORAL: „Noi nu am implicat biserica în această campanie electorală la fel ca și în cele precedente. Eu am văzut ca unii oponenți politici au utilizat filmări și spoturi din mănăstiri, biserici, noi nu am făcut acest lucru. -Au făcut preoții agitație pentru dumnevoastră? -Eu vă mulțumesc și vă aștept la vot.”

Igor Dodon a apărut în compania preoților și atunci când a fost adus Focul Haric. Era luna aprilie, debut de pandemie. Și, în timp ce poliția era îndemnată să amendeze preoții care sfidau măsurile anticovid, președintele le-a dat asigurări că nu vor fi sancționați. Momentul s-a strecurat, în direct, la postul național de televiziune.

IGOR DODON, PREȘEDINTE: „Credeți că nouă ne este ușor, amenzi nu vor fi. -Vedeți măcar amenzi să nu ne pună, Igor Nicolaivici. Dragi părinți, ascultați-mă pe mine – amenzi nu vor fi. Eu am vorbit și cu mitropolitul. Băieți, asta nu dați în direct.”

Responsabila de campanie electorală a lui Igor Dodon, Ludmila Muntean, a declarat pentru TV8 că staff-ul electoral nu este la curent cu vizita acestuia la mitropolie.

Reporter: Cătălin GORIA
Imagini: Ghenadie STOIANOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram