Pe parcursul lunii octombrie pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat vreme anomal de caldă cu multe precipitații și cu înregistrarea fenomenului meteorologic stihinic. Astfel, temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4-5ºС şi a constituit +12,8…+15,4ºС, ceea ce pe o mare parte a teritoriului țării se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că temperatura maximă a aerului a urcat până la +27ºС în regiunea de sud. Cu toate acestea, la 20-21 octombrie izolat în centrul și sudul țării s-au înregistrat primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1ºС, la suprafața solului și la înălțimea de doi cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4ºС.

Totodată, în octombrie, cantitatea precipitațiilor înregistrate în decursul lunii pe 70% din teritoriu a depășit norma, însă în unele raioane din sud-estul țării cantitatea precipitațiilor nu a depășit 20 mm, ceea ce este 55-65% din normă.

Meteorologii spun că pe 8 octombrie s-a semnalat fenomen meteorologic stihinic sub formă de averse puternice la posturile agrometeorologice Dondușeni și Drochia – în timp de 12 ore s-au înregistrat corespunzător 50 și 59 mm de precipitații.

Condițiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru finisarea recoltării culturilor agricole târzii. Ploile au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă, totodată pentru creșterea și dezvoltarea acestora.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!