/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Vreme anomal de caldă în octombrie. Ce spun meteorologii despre temperaturile înregistrate în Republica Moldova 

missing
04 noiembrie 2020, ora 10:18

Pe parcursul lunii octombrie pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat vreme anomal de caldă cu multe precipitații și cu înregistrarea fenomenului meteorologic stihinic. Astfel, temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4-5ºС şi a constituit +12,8…+15,4ºС, ceea ce pe o mare parte a teritoriului țării se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat informează că temperatura maximă a aerului a urcat până la +27ºС în regiunea de sud. Cu toate acestea, la 20-21 octombrie izolat în centrul și sudul țării s-au înregistrat primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1ºС, la suprafața solului și la înălțimea de doi cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4ºС.

Totodată, în octombrie, cantitatea precipitațiilor înregistrate în decursul lunii pe 70% din teritoriu a depășit norma, însă în unele raioane din sud-estul țării cantitatea precipitațiilor nu a depășit 20 mm, ceea ce este 55-65% din normă.

Meteorologii spun că pe 8 octombrie s-a semnalat fenomen meteorologic stihinic sub formă de averse puternice la posturile agrometeorologice Dondușeni și Drochia – în timp de 12 ore s-au înregistrat corespunzător 50 și 59 mm de precipitații.

Condițiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru finisarea recoltării culturilor agricole târzii. Ploile au completat rezervele de umezeală productivă în sol și au îmbunătățit condițiile pentru efectuarea semănatului culturilor de toamnă, totodată pentru creșterea și dezvoltarea acestora.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram