Mai mulți consultanți politici din Federația Rusă ar fi aterizat în Republica Moldova în pragul campaniei pentru prezidențiale. RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei. Unii dintre aceștia au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare la Președinție, scrie rise.md.

Sursa citată scrie că pe 2 octombrie, când Igor Dodon s-a lansat în campania electorală, deputații socialiști Vlad Bătrîncea și Vladimir Odnostalco în parcarea de lângă Pretura sectorului Rîșcani al capitalei, au fost în compania unui grup de persoane, printre ele, Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, dar și cel puțin șase cetățeni ai Federației Ruse.

Pe 25 septembrie, cu șapte zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursa electorală, la un oficiu de la demisolul unui bloc locativ de pe str. Serghei Lazo din Chișinău, aflat la circa 600 de metri distanță de sediul central al PSRM, dis-de-dimineață sosesc deputații socialiștii Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

%d1%86%d1%83%d1%80%d0%ba%d0%b0%d0%bd-%d1%80%d1%8d%d0%b8%cc%86%d0%bb%d1%8f%d0%bd

Gazdele oficiului de pe str. Serghei Lazo sunt doi cetățeni ai Federației Ruse: Iuri Gudilin și Olga Grak.

%d0%b3%d1%83%d0%b4-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b7%d0%be

Pe 26 septembrie, cu șase zile până la lansarea lui Igor Dodon în cursă, Olga Grak, însoțită de un bărbat cu chelie și statură medie, se apropie de clădirea Președinției

Bărbatul care a însoțit-o pe Olga Grak la Președinție se numește Leonid Gonin și este tot cetățean al Federației Ruse.

Pe 2 octombire, în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani a capitalei, unde RISE Moldova i-a surprins pe Vlad Bătrîncea și Vladimir Odnostalco, dar și pe Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului Igor Dodon, în compania a cel puțin șase cetățeni ai Federației Ruse. Doi dintre ei sunt nume deja cunoscute: Olga Grak și Iuri Gudilin.

Analizând imaginile video din parcare, în paralel cu cele surprinse la sediul PSRM și la oficiul de la demisol din str. Serghei Lazo, RISE Moldova a reușit să mai identificăm șase cetățeni ruși.

Pe unul deja îl cunoaștem. Este Leonid Gonin, cel care a însoțit-o pe Grak în vizita la Președinție, cu șase zile înainte de lansarea lui Igor Dodon în cursă. Restul cinci sunt: Serghei Galiev, Stanislav Patriev, Igor Golubev, Dmitri Dimler și Serghei Perfiliev.

Cei opt consultanți politici din Federația Rusă identificați de RISE Moldova sunt:

OLGA GRAK, 47 de ani. S-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independent pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din Yaroslavl, o regiune la nord-vest de Moscova, însă fără succes.

IURI GUDILIN, 37 de ani. S-a născut la Lvov, Ucraina de azi, dar este stabilit la Moscova. Potrivit datelor fiscale din Federația Rusă, în anii 2018-2019 lucra oficial în cadrul„МРСК Центра”, o companie moscovită cu activități în domeniul rețelelor electrice.

LEONID GONIN, 57 de ani. S-a născut și locuiește în Republica Udmurtia din Federația Rusă. În 2007 a candidat din partea Partidului Forțelor de Dreapta (orig. – Партия правых сил) la funcția de deputat în Duma de Stat, dar fără succes.

SERGHEI GALIEV, 55 de ani. La Kaliningrad este cunoscut în calitate de jurist în drept electoral. Nikita Kuzmin, redactor-șef al portalului de afaceri RuGrad.EU din eclava Federației Ruse, precizează că acesta este implicat în desfășurarea campaniilor electorale încă din 2011.

STANISLAV PATRIEV, 41 de ani. La Krasnoiarsk este cunoscut în calitate de colaborator al redacției radiofonice a filialei „Komsomolskaia Pravda” din oraș. L-am surprins în compania deputaților socialiști Nichita Țurcan și Adela Răileanu.

IGOR GOLUBEV, 56 de ani. A activat în cadrul redacției ziarului „Право знать” (Dreptul de a ști) din regiunea Kaliningrad. S-a intersectat cu deputați socialiști de cel puțin două ori: în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani și la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

DMITRI DIMLER, 31 de ani. În anul 2015, a candidat din partea Partidului „Гражданская платформа” (Platforma Civică) în Adunarea Legislativă din regiunea Novosibirsk. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost surprins în parcarea de lângă Pretura sect. Rîșcani.

SERGHEI PERFILIEV, 63 de ani. Nu am reușit să-i identificăm locul oficial de muncă. La Chișinău, a fost observat la biroul consultanților politici din str. Serghei Lazo.

Conform unui răspuns oferit de CEC, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”.

Prezența consultanților ruși printre socialiști la localele din 2019 a fost imortalizată de însuși Igor Dodon. Cel puțin asta reiese dintr-o înregistrare video, transmisă redacției RISE Moldova de o persoană apropiată de anturajul actualului președinte.

Astfel, în noaptea de 3 spre 4 noiembrie, Dodon intră într-o sală în care sunt circa 30 de persoane, filmând totul cu un telefon mobil. Întreabă în rusă: „Cât e acolo, băieți?” și, fără să mai aștepte un răspuns, se îndreaptă spre un ecran cu rezultatele turului doi pentru primăria Chișinău. Cifrele arată o victorie clară pentru socialistul Ion Ceban.

Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon (într-un răspuns oficial pentru RISE Moldova) a spus că Igor Dodon și colegii acestuia au fost implicați în mai multe campanii electorale. Au o echipă competentă care nu are nevoie de asistența unor specialiști străini.

Foto/ Video: RISE Moldova

Citiți textul integral al investigației aici.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!