Cu pași rapizi, omenirea se apropie de pragul de 50 de milioane de infectări cu noul Coronavirus în întreaga lume. Lovite de cel de-al doilea val, care este și mai violent ca primul, o mulțime de țări raportează noi recorduri zilnice. În premieră, în România au fost constatate peste 10 mii de infectări noi. În încercarea de a ține piept pandemiei, autoritățile de la București închid magazinele după ora 21 și cer oamenilor să nu iasă afară pe parcursul nopții. Situația este alarmantă și în Rusia, unde la fel a fost înregistrat un număr record de îmbolnăviri zilnice – peste 20 de mii. În unele orașe, bolnavii nu mai au loc în saloane, fiind îngrijiți pe holuri. Vă avertizăm că urmează imagini ce vă pot afecta emoțional.

Imaginile cu pacienții care nu mai au locuri în saloane au fost surprinse într-o instituție medicală din orașul rus – Tomsk. Iar în Altai, din cauza numărului mare de morți, administrația unui spital nu a avut unde depozita cadavrele și le-a lăsat în subsol.

Este record de infectări zilnice și în România, unde astăzi au fost raportate peste 10 mii de cazuri. De luni, intră în vigoare noi reglementări mai drastice. Astfel, masca de protecție sanitară trebuie purtată şi în spaţiile deschise, iar magazinele se vor închide la ora 21:00. Și deplasarea pe timp de noapte va fi restricționată.

RAED ARAFAT, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, ROMÂNIA: „Limitarea deplasărilor între orele 23:00 – 5:00, pentru că acesta e intervalul în care tinerii, cel mai mult, se deplasează să se viziteze, dau petreceri, ies afară”.

Totuși, creșele rămân deschise, pe când școlile ar urma să treacă din nou pe online. Restricțiile vor fi în vigoare timp de 30 de zile, apoi urmează să fie revizuite. Și Ucraina a raportat un număr mare de infectări zilnice – sunt aproape 10 mii de infectări noi. Kievul se află sub cod portocaliu de alertă, iar spitalele sunt pline în proporție de 60 la sută. Între timp, restricțiile se schimbă în funcție de gradul de alertă, stabilit pentru regiuni.

DENIS SHMYGAL, PRIM-MINISTRUL UCRAINEI: „Economia ucraineană nu trebuie să sufere din cauza unui blocaj total. Funcționează bine modelul adaptării la carantină locală. Problema constă, mai degrabă, în comportamentul oamenilor. Ne concentrăm acum pe spoturi sociale. Vrem să lucrăm mai mult cu oamenii, pentru a-i convinge să poarte mască”.

Și Marea Britanie a ajuns la pragul de 20 de mii de cazuri în zi, iar aplicarea restricțiilor drastice a fost inevitabilă. Mii de oameni au protestat la Londra, în ultima noapte de până la un lockdown total. Acesta interzice socializarea, obligă pub-urile şi barurile să se închidă şi interzice deplasarea în afara zonei. Manifestațiile s-au soldat cu peste 100 de persoane arestate.

În Franța situația este și mai alarmantă. Din cauza că, în ultimele 24 de ore, au fost depistate aproape 60 de mii de cazuri noi, spitalele au devenit arhipline. Peste 4 mii de bolnavi se află în stare gravă, la reanimare.

KARIM NOURDINE, ȘEFUL UNUI SERVICIU DE REANIMARE: „Al doilea val ce s-a abătut peste noi ne-a surprins cu un personalul obosit, care intră în concedii de boală și, mai ales, cu o mulțime de angajați care se infectează”.

De altfel, Franța este țara din Europa cu cel mai mare număr de cazuri de contaminare de către noul Coronavirus de la începutul pandemiei, având 1,6 milioane de cazuri din cele peste 8 milioane de persoane afectate pe continentul european. În continuare, Statele Unite, India și Brazilia sunt în top 3 al celor mai afectate țări.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!