În timp ce poliția capitalei dădea asigurări că face totul pentru a-i găsi pe cei care distrug expozițiile fotografice dedicate medicilor, aseară a avut loc o nouă vandalizare. Este vorba de portrele doctorilor expuse la intrare în parcul Valea Trandafirilor din sectorul Botanica. Expoziția fusese restaurată, după ce acum două săptămâni a mai fost distrusă o dată. Vandalizată este și expoziția din fața Catedralei Mitropolitane. Anterior, autorul fotografiilor spune că doar pentru o singură capsulă de fotografii este nevoie de o mie de euro.

Așa arată acum expoziția dedicată medicilor care luptă cu noul coronavirus, montată la intrare în parcul Valea Trandafirilor. Unele portrete au fost mâzgâlite cu vopsea neagră, altele au fost chiar rupte-n bucăți.

„Aseară era deja. Săptămâna trecută a fost adusă în ordine. Apoi iarăși au distrus. -Și părerea dvs.? -Este un lucru rău”.

Debusolată și cu un nod în gât, femeia din imagini și-a scos telefonul ca să facă fotografii cu ce a mai rămas din expoziție. Spune că vrea să le posteze în spațiul virtual, în speranța că va ajunge la cât mai multe lume. De altfel, doamna Maria știe cel mai bine cât de solicitantă este munca doctorilor în secțiile cu profil Covid, pentru că și ea este medic la un spital din capitală, însă nu tratează această categorie de bolnavi.

MARIA BULAI: „Eu știu ce se face acolo eu știu cum lucrează colegii mei. Nu știu, nu am cuvintem nu pot să înțeleg… Să vină măcar unul dintre aceștia care fac așa ceva să stea măcar 3 ore în halatele celea”.

Și acest bărbat care se plimba împreună cu fiul a rămas fără cuvinte când a văzut ce-a ma rămas din expoziție.

„Îi explic copilului, îmi pare rău că e așa. Nici nu am cuvinte. Atât sunt de… Fără cuvinte”.

„Cei care ați făcut asta să știți că sunteți oameni răi, vi se va întoarce înapoi”.

Acum aproape o săptămână a fost vandalizată și expoziția fotografică din scuarul Catedralei Mitropolitane. Am surprins un cuplu care venise să o admire, dar nu prea a avut ce.

„Am auzit că sunt prin parcuri, dar nu știam că și pe aici, poate intrăm să vedem. Chiar îmi pare rău că la noi este așa lume”.

Femeia mai crede că celor care au distrus fotografiile le lipsesc…

Șapte ani de-acasă. -Sau poate nu cred în covid? -Eu nu cred că nu cred. Câteva luni în urmă poate nu credeau, acum însă cred că toți cred”.

Astăzi, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune dacă au fost sau nu prinse persoanele care în octombrie au distrus portretele medicilor, afișate în Parcul Valea Trandafirilor. Atunci însă, Natalia Stati spunea că poliția s-a autosesizat pentru a da de urmele răufăcătorilor. Și Primaria Chișinău a condamnat distrugerea fotografiilor, precizând că aceste acțiuni urmează a fi investigate de politie, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere. Municipalitatea mai spunea că obiectivele recent reabilitate sunt sub supraveghere video, iar persoanele care vor comite acțiuni de vandalizare sau furturi pe proprietate municipală vor fi sancționate. Totuși, în Parcul Valea Trandafirilor am zărit o singură cameră de supareveghere, instalată pe un restaurant. Un responsabil de acolo a spus anterior penru TV8 că aceasta nu cuprinde zona în care se află construcția. Realizatorul expozițiilor, fotograful Alex Iordache, a declarat că o singură capsulă costă în jur de 1000 de euro. În imagini apar lucrătorii medicali, care tratează bolnavi de Covid, imediat ce ies din tură. Prin această ședință foto, realizatorul a vrut să aducă un omagiu pentru munca depusă în lupta cu noul coronavirus.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!