Nu pot înțelege, prin ce contribuie diaspora la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcția drumurilor, oprirea degradării satelor și îmbunătățirea sistemelor de educație, cultură și învățămînt din țară. Declarația îi aparține fostului președinte al Curții Constituționale, dar și președinte al Curții Supreme de Justiție, Victor Pușcaș.

„Personal, patru ani am deținut statutul de ,,șabașnic,, – 1960-1964, lucrînd în regiunea Omsc. Dar citind comentariile la mesajul domnului V.Stepaniuc și privind participarea la TV-8, Jurnal-TV, și alte TV a unor persoane din așa numita diasporă din Italia,Germania, Anglia și alte state, unde locuiesc deja de 20-25 de ani, împreună cu toți apropiații și rudele, nu pot înțelege, prin ce contribuie ei la dezvoltarea economiei, agriculturii, construcția drumurilor, oprirea degradării satelor, îmbunătățirea sistemelor de educație, cultură și învățămînt, reparația …etc, etc, etc. Au făcut ceva de folos societății pe parcursul anilor ? Nimic. Cam ne-am săturat de atîtea sfaturi”, a menționat acesta într-o postare pe o rețea socială.

După cum declară Pușcaș, acesta nu-i poate înțelege pe cei care s-au mutat cu traiul în alte state și crede că este  necesară concretizarea legislației electorale: „Dreptul de vot trebuie să aparțină tuturor cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc permanent în Republica Moldova și celor care muncesc peste hotare la lucrări sezoniere. Cei care s-au așezat cu traiul în alte state și s-au integrat în societățile statelor respective nu mai participă la dezvoltarea Republicii Moldova, cu atît mai mult nu paticipă la administrarea treburilor publice”.

„Noi, cei care zilnic ne ciocnim de diferite probleme, pe care tot noi trebuie să le rezolvăm, avem tot dreptul să cerem ca toți conaționalii noștri, indiferent de durata aflării lor peste hotare, să renunțe la războiul psiho-informațional, declanșat în Republica Moldova de către opoziție cu participarea nemijlocită a lor, fiind folosiți ca un instrument agresiv împotriva poporului moldovenesc, dar mai concret, să se trezască și să-și determine statutul”, a conchis Pușcaș.

Precizăm că, pe 1 noiembrie au avut loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. În turul doi al scrutinului au trecut doi candidați: Maia Sandu cu 36, 15% și Igor Dodon – 32,61%.

În total, pentru turul întâi au fost deschise 139 de secții de vot, iar 149 178 de moldoveni din diasporă și-au exercitat dreptul la vot.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!