/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

Ministrul Educației, Igor Șarov, după ce premierul Ion Chicu l-a revocat din funcție: „Rămân colegul Dvs”

09 noiembrie 2020, ora 10:56

Igor Șarov, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a reacționat printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, după ce luni, 9 noiembrie, premierul Ion Chicu a anunțat că i-a revocat din funcției pe cei patru miniștri ai Partidului Democrat (PD).

Totodată, Ion Chicu a menționat că în curând va noile candidaturi pentru cele patru instituții – Ministerul Educație, Ministerul Economiei, Ministerul Apărării și Biroul Reintegrare.

Dragi profesori, oameni ai culturii, cercetători, sportivi și tineri!

Dragi cetățeni! Timpurile grele impun și decizii pe potrivă, motiv pentru care astăzi mă adresez Dvs. încă în calitate de ministru.

Dragi colegi, profesori,

Rămân, în continuare colegul Dvs., care-și va pune întreaga pricepere profesională la propășirea sistemului educațional, menținând credincios valorile naționale și cele europene, pe care le-am promovat în cadrul tuturor proiectelor educaționale inițiate de Minister și pentru care am avut susținerea majorității corpului profesoral din Republica Moldova. Dar, în primul rând, grija mea a fost să vă știu sănătoși, profesori și elevi, protejați de riscul infectării. Am găsit să răspundem împreună provocării de a face școală de acasă, continuând procesul de instruire prin elaborarea și derularea programelor online. Am filmat sute de ore de prezentări ale profesorilor, am organizat zeci de programe de pregătire ale cadrelor didactice pentru elaborarea materialelor digitale specifice învățământului online, am desfășurat conferințe științifice cu participarea unor personalități notorii din domeniul educației și cercetării din țară și de peste hotare. Am asigurat baza materială pentru elevi și profesori, dotându-i cu calculatoare și tablete. Efortul n-ar fi dat roade în lipsa unei echipe, motiv pentru care doresc să mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături: colegilor de la minister, managerilor, cadrelor didactice din toate nivelurile de învățământ. Nu în ultimul rând, le mulțumesc elevilor care au înțeles să accepte provocările realității să ne dea uneori nouă, adulților, lecții de înaltă ținută și responsabilitate civică.

Bineînțeles, au fost făcute multe, dar nu suficient pentru a asigura toate nevoile sistemului nostru de educație. Reforma și adaptarea la sistemul hibrid de învățare trebuie să continue, indiferent de echipa care va prelua cârma ministerului.

Dragi profesori, cine dacă nu breasla noastră este chemată să inspire încredere și speranță în timpuri atât de complicate? Forța noastră stă în crezul nostru în bine și adevăr, iar dincolo de izolarea asumată, vom găsi întotdeauna resurse să fim aproape de elevii noștri prin gândirea pozitivă creatoare, prin modelul de credință pe care-l împărtășim, prin convingerea că impactul nostru poate depăși cadrul strict profesional. Depinde doar de noi înșine.

În aceste provocări globale, rolul cercetătorilor este unul crucial.

Dragi oameni de știință, cu ales respect, vă rugăm să fiți alături de toate domeniile vieții. Soarta noastră depinde de flexibilitatea, dar și de creativitatea Dumneavoastră! Vă doresc să avansați cercetarea și inovarea. Investiția în formare și educație suplimentară este prioritară oriunde sunt promovate noile tehnologii și procese. Numai în acest fel ne putem pregăti pentru viața de zi cu zi în lumea conectată digital. Numai în acest fel putem motiva oamenii și companiile să participe la procesul de inovare. Și numai în acest fel putem promova un spirit inovator în Republica Moldova.

Scumpi și valoroși oameni ai domeniului culturii, toți deopotrivă și fiecare în parte, actori și interpreți, muzicieni și dirijori, bibliotecari și muzeografi, scriitori și artiști plastici, tehnicieni ai scenei!

În aceste vremuri de restriște, am înțeles că viața fără artă, fără frumos nu există! În același timp, am constatat încă o dată cât de vulnerabil este acest domeniu, mai ales pe timp de criză. Cultura este un element indispensabil al economiei, or, succesorii la conducerea MECC nu trebuie să neglijeze rolul esențial al culturii.

Urez inspirație tuturor și reziliență!

Dragi sportivi, antrenori, manageri de cluburi și de federații, medici și jurnaliști sportivi, arbitri și voluntari în domeniul sportului!

Să nu uităm că sportul ne unește, ne învață să apreciem munca în echipă.

Anume acum, în această perioadă fără precedent, să ne încurajăm familiile, prietenii, vecinii să aducă sportul în viața lor, pentru că mișcarea și modul sănătos de viață contribuie la dezvoltarea unei societății responsabile.

Vă urez multă răbdare în acest sens și vă mulțumesc că nu ați contenit să promovați modul sănătos de viață și sunteți alături de echipa MECC în determinarea vectorilor potriviți în aceste vremuri zbuciumate.

De la începutul pandemiei, tinerii au fost cei care primii s-au implicat în activități de voluntariat, folosindu-și spiritul și energiile pentru a ajuta oamenii. Vă mulțumim, dragi tineri! Vă doresc să vă implicați cât mai activ în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar. La fel, vă îndemn să îndrumați autoritățile atunci când greșesc, dar și să ajutați să modeleze politici noi.

Tuturor vă doresc multă sănătate și optimism, spre binele nostru, al tuturor.

Al Dvs, amicus certus in re incerta.”,  a scris Igor Șarov pe pagina sa de Facebook.

Cererea de revocare a miniștrilor delegați de Partidul Democrat (PD) a fost acceptată și semnată de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat în această dimineață premierul Ion Chicu.Sâmbătă, conducerea Partidului Democrat a anunțat că se retrage miniștrii delegați în Guvern, după investirea noului președinte care urmează să fie ales duminică, 15 noiembrie. Este vorba de ministrul Economiei, Sergiu Railean, ministrul Educației, Igor Șarov, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, și viceprim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram