Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a publicat marți, 10 noiembrie, câteva imagini, care, potrivit lui, ar demonstra corespondența dintre șeful statului Igor Dodon și ambasadorul R. Moldovei la Moscova, Andrei Neguța. Printre subiectele discutate de către Igor Dodon și Andrei Neguța se regăsesc alegerile prezidențiale din R. Moldova, subiectul otrăvirii opozantului rus, Aleksei Navalnîi, dar și Igor Maslov. 

Potrivit lui Dumitru Alaiba, în email mai sunt puși în copie șeful cabinetului lui Dodon, Nicolae Posturusu și consilierul lui Dodon, Victor Gaiciuc.

Este o notă pe care Neguța o pregătește pentru „centrală” – la Ministerul de Externe, dar o consultă în prealabil cu Dodon (ceea ce deja nu e ok), despre întrevederea dintre Neguța și Igor Maslov, șeful-adjunct de direcție din Administrația de la Kremlin. Același Maslov despre care RISE Moldova a scris că e șeful „subdiviziunii moldovenești” la Kremlin (colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine). Dacă încă nu ați citit despre Kremlinovici”, scrie Alaiba.

Deputatul spune că pe el îl îngrijorează punctul 2 din notă, care se referă la alegerile prezidențiale „Neguța comunică: „am primit asigurarea că vom primi ajutorul necesar în asigurarea activității secțiilor (de vot)”. Neguța va trebui să clarifice la ce „ajutor” anume s-a referit”, a scris Alabia menționând Alt lucru ce mă deranjează este faptul că Dodon își depășește atribuțiile și comite imixtiune în activitatea ambasadei. Dodon citește notele elaborate de Neguța înainte ca acestea să fie remise oficial la MAEIE și le cenzurează cu text deschis”, afirmă deputatul.

Solicitați să comenteze veridicitatea informațiilor, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon, Ludmila Muntean, a declarat pentru tv8: „Fabrica de fake-news a partidului PAS și a doamnei candidat Maia Sandu lucrează la maxime turații pe acest final de campanie. Le înțelegem disperarea și furia. Le transmitem și pe această cale să nu le fie frică, să respecte cetățenii și să accepte dezbaterile publice, așa cum se cuvine în procesele electorale democrate”.

Solicitați de TV8, responsabilii de la Ministerul de Externe ne-a comunicat că vor revenit ulterior cu un comentariu la acest subiect.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!