Persoanele cu bronșită acută, persoanele care suferă de osteoporoză și pacienții cu diabet zaharat vor beneficia de medicamente compensate. Despre aceasta a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrei, persoanele care au bronşită acută vor beneficia de medicamente compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Afecţiunea a fost inclusă în lista maladiilor prioritare, în contextul creşterii numărului de pacienţi cu infecţii respiratorii acute care se tratează la domiciliu şi evoluţiei situaţiei epidemiologice prin COVID-19 în Republica Moldova.

De asemenea, persoanele care suferă de osteoartroză, vor beneficia de două medicamente compensate destinate tratamentului maladiilor osteoarticulare Aceclofenacum și Diclofenacum, care vor fi prescrise de către medicul de familie.

„Totodată, pacienții care suferă de diabet zaharat, vor fi asigurați cu insuline umane sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de administrat și prezintă mai multe avantaje, precum precizie mai înaltă de dozare, risc scăzut de hipoglicemie, posibilitatea dozării și administrării insulinei de către persoanele slab văzătoare, comoditate și flexibilitate în administrare, posibilitate de administrare în orice moment și in orice situție, cantitatea mai mică de pierdere a insulinei, lipsa sindromului algic, datorat acelor foarte fine și subțiri”, a menționat Dumbrăveanu.

În acest sens, au fost efectuate modificări ale unor ordine comune ale MSMPS şi CNAM, care vor intra în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!