/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

PG: „Dosarul de învinuire a ex-președintelui Comitetului de Direcție al Victoriabank, blocat de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana” 

missing
10 noiembrie 2020, ora 11:49

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a anulat ordonanța Procuraturii Anticorupție de disjungere a cauzei penale în privința fostei președinte a Comitetului de Direcție al Victoriabank, care încă acum două luni urma să ajungă în instanța de judecată pentru două capete de acuzare, spun reprezentanții Procuraturii Generale. 

„Este o premieră pentru justiția din Republica Moldova când un magistrat anulează ordonanța de disjungere a unui dosar în care procurorii au acumulat suficiente probe pentru a fi deferit justiției. Procuratura consideră că astfel de hotărâri adoptate în cadrul urmăririi penale, cum ar fi disjungerea, nu sunt susceptibile a fi contestate la judecătorul de instrucție și, respectiv, judecătorul și-a depășit limitele atribuțiilor”, se arată într-un comunicat.

Procuratura anticorupție consideră decizia judecătorului ilegală și anunță că o va contesta la Curtea de Apel Chișinău, instanța de recurs urmând să corecteze greșeala admisă de judecătorul de instrucție.

În plus, Procuratura consideră că prin decizia adoptată, judecătorul ar fi urmărit scopul ”scăpării” învinuitei de răspundere penală, motiv pentru care instituția examinează posibilitatea tragerii magistratului la răspundere.

Acum două luni, Procuratura Anticorupție anunțat că a finalizat urmărirea penală în dosarul privind implicarea în „furtul miliardului” a unei bănci comerciale. Rechizitoriul procurorilor, care cuprinde 40 de volume ale cauzei penale, vizează atât instituția bancară, în calitate de persoană juridică – învinuită de spălare de bani, cât și fosta președintă a Comitetului de Direcție al acestei bănci, acuzată de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

La etapa facerii cunoștință cu materialele cauzei penale, învinuita a contestat ordonanța procurorului de disjungere a dosarului. „Contestația respectivă a fost respinsă de procurorul ierarhic superior, învinuita contestând-o în instanța de judecată, care a admis plângerea acesteia împotriva actelor ilegale ale organului de urmărire penală”, se arată într-un comunicat.

Fosta președintă a Comitetului de Direcție al băncii este cercetată în libertate, după ce încă în luna martie curent, aceiași instanță de judecată a respins demersurile procurorilor de arestare preventivă a persoanei învinuite.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram