Forţe de pace ruse au anunţat miercuri că au preluat controlul asupra coridorului Lachin, care leagă Arenia de enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, în urma unui acord de încetare a ostilităţilor în aceste teritoriu încheiat de Azerbaidjan şi Armenia, relatează AFP și news.ro.

”Unităţile avansate din contingentul forţelor armate ale Federaţiei ruse au preluat controlul asupra coridorului Lachin”, a anunţat într-un comunicat generalul rus Serghei Rudski.

Aproximativ 400 dintre cei 1.960 de militari ruşi care urmează să fie staţionaţi în zilele următoare să menţină pacea în Nagorno Karabah au sosit în Armenia, a precizat generalul.

Potrivit acordului semnat de Erevan, Baku şi Moscova, ei urmează să fie desfăşuraţi pe măsură ce forţele armene părăsesc teritoriile cucerite de către Azerbaidjan – învingătorul militar al celor şase săptămâni de conflict sângeros, al cărui obiectiv era recucerirea enclavei secesioniste şi a şapte districte limitrofe asupra cărora nu mai deţinea controlul din anii ’90.

Însă, până la urmă, Baku urmează să preia controlul asupra celor şapte districte şi unei mici părţi a enclavei separatiste azere Nagorno Karabah.

Republica autoproclamată – micşorată şi slăbită – supravieţuieşte însă, sub protecţia militarilor ruşi, care urmează să fie desfăşuraţi pe front.

Acest anunţ intervine în timp ce o parte a populaţiei Armeniei continuă să denunţe acest acord.

Poliţia armeană a procedat miercuri la arestarea unora dintre sutele de manifestanţi din cadrul opoziţiei care s-au adunat la Erevan, în pofida unei interdicţii, cu scopul de a denunţa încetarea ostilităţilor în Nagorno Karabah şi consacrarea victoriei Azerbaidjanului.

”Nu puteţi aresta toată ţara”, a strigat la megafon deputatul Arman Abovian din cadrul Partidului Armenia Prosperă, în timp ce mulţimea adunată în centrul capitalei armene scanda sloganuri împotriva premierului Nikol Paşlinian, pe care-lacuză de faptul că a ”capitulat”.

Forţe de ordine au arestat oficiali politici, inclusiv pe liderul Partidului Armenia Prosperă Gagik Ţarukian, dar şi manifestanţi, după interzicerea adunărilor din cauza legii marţiale aflate în vigoare în ţară.

Busculade şi ciocniri au avut loc, în timp ce poliţia încerca să aresteze alţi opozanţi care voiau să se adreseze celor aproximativ 1.000 de protestatari.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!