/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Zece fake-uri despre Maia Sandu, tirajate de echipa lui Igor Dodon în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale

missing
11 noiembrie 2020, ora 14:30

În ajunul celui de-al doilea tur de scrutin, echipa candidatului independent Igor Dodon a tipărit ziare și broșuri în care a lansat mai multe falsuri despre contracandidata sa, Maia Sandu. Așa cum a declarat Igor Dodon într-o conferință după primul tur, în care a atacat-o dur pe Maia Sandu, aceste ziare și broșuri conțin mai multe „amenințări” și „sperietori” legate de faptul dacă politiciana ar ajunge în fruntea statului. Aceste materiale sunt plătite din fondul electoral al candidatului Dodon. Ne-am propus să le analizăm și să le explicăm pe fiecare în parte.

1. Închiderea altor școli din raioane și a spitalelor, așa cum a fost deja în guvernările Alianțelor pentru Integrare Europeană.

FALS. Candidata Maia Sandu nu a declarat și nici nu a propus vreun proiect de lege prin care intenționeze înhiderea instituțiilor de învățământ și instituțiilor medicale. „Școlile se închid de sărăcie și au început a fi închise încă de guvernarea lui Voronin, în care a lucrat Dodon și Greceanîi. Școlile se închid deoarece oamenii pleacă”, a declarat Maia Sandu. În perioada în care Maia Sandu a fost ministră a Educaţiei au fost închise 82 de şcoli în care numărul elevilor era sub 30. Astfel, doar 1.4% din totalul elevilor au fost transferaţi în şcoli cu profesori calificaţi pentru toate disciplinele, asigurându-li-se transport şcolar. Pentru comparaţie, în perioada 2007–2012 au fost închise 94 de şcoli, din cauza depopulării.

2. Lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, așa cum a fost deja în 1999, pe timpul lui Ion Sturza, care este mentorul politic al Maiei Sandu.

FALS. Strategia de reformare a administrației publice locale a fost promovată de Guvernul condus de democratul Pavel Filip în anul 2016. Atunci Maia Sandu nu deținea vreo funcție în Executiv. Unele școli au fost închise și în perioada mandatului de președinte al lui Igor Dodon. Datele BNS arată că în perioada 2016-2020 au fost închise 36 de instituții de învățământ cu studii de zi.

3. Vânzarea pământurilor la străini, ceea ce va transforma țăranii moldoveni în angajați la bogătașii de peste hotare. Nu vom mai fi stăpâni asupra propriilor pământuri, asupra propriei țări.

FALS. Lidera PAS a dezmințit aceste acuzații. „ „O nouă minciună marca Dodon și PSRM, mai gogonată decât cea cu 30 de mii de sirieni de acum 4 ani, este vehiculată azi de deputații socialiști care își bat joc de oameni, desconsiderându-i și umilindu-i cu minciuni și insulte. Pentru că le-am dat în obraz că nu le pasă de agricultori și de pământurile noastre, ei amăgesc oamenii că noi vrem să vindem pământul cetățenilor străini”,a scris însăși candidata.

4. Promovarea unei politici rusofobe, ostile relațiilor noastre strategice și de prietenie cu Rusia, așa cum a făcut și guvernarea lui Plahotniuc. Iar acest fapt  va avea drept consecințe blocarea exporturilor de fructe, legume, vinuri, probleme de plecare la muncă pentru cetățeni, majorarea prețurilor la gaz, etc.

FALS. Maia Sandu a declarat de mai multe ori că relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă trebuie să reiasă din interesele naționale. „Trebuie să avem relații bune cu Rusia”, a declarat Sandu la o emisiune recentă, în platoul TV8.

5. Blocarea economiei și stoparea plăților pentru pensii și salarii.

FALS. Președintele nu poate bloca economia și nu poate opri plata pentru salarii și pensii. Responsabilă de achitarea acestor plăți este Casa Națională de Asigurări Sociale, iar banii sunt prevăzuți în bugetul statului, aprobat, de regulă, la început de ani. Președintele țării nu are competențe directe în ceea ce ține de gestionarea financiară a țării. De acest lucru se ocupă Guvernul.

6. Legalizarea căsătoriilor dintre homosexuali și adopția copiilor de către aceste familii de gay și lesbiene.

FALS. Până la ora actuală nu există vreun proiect de lege care să privată legalizarea căsătoriilor dintre homosexuali și adopția copiilor de aceste familii.

7. Interzicerea sărbătoririi oficiale a Zilei Victoriei, 9 Mai și înlocuirea ei cu Ziua Europei.

FALS. Într-o emisiune recentă de la TV8, Maia Sandu a declarat că ambele sărbători pot fi marcate în Republica Moldova, fără să fie exclusă una sau alta.

8. Interdicții pentru business în aceste condiții de pandemie.

FALS. Deciziile privind restricțiile anti-COVID sunt luate de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, condusă de prim-ministru, dar nu de șeful statului.

9. Deteriorarea relațiilor cu Tiraspolul. Or, subalternul Maiei Sandu, Igor Grosu, i-a numit „separatiști” pe cetățenii moldoveni de peste Nistru și i-a împiedicat să voteze, Gândiți-vă la ce poate duce o asemenea atitudine dușmănoasă a partidul PAS, dacă ne uităm ce se face în alte zone fierbinți din regiune. Nouă ne trebuie noi tensiuni și conflicte pe Nistru? Poate doar cei care o dirijează pe Maia Sandu de peste hotare doresc un nou conflict sau război, dar noi nu dorim.

FALS. Deputatul Igor Grosu a încercat să oprească o eventuală transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului, despre care au apărut în spațiul public informații că ar fi mobilizați și plătiți să voteze pentru candidatul Igor Dodon. „Voi promova reîntregirea țării și reglementarea conflictului transnistrean în baza interesului național și în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat Maia Sandu.

10. Instaurarea haosului în Parlament și falimentul economic al țării, deoarece Maia Sandu nu are o majoritate parlamentară care să o susțină, este incapabilă să negocieze cu alți lideri și e lipsită de competențele necesare pentru conducerea unui stat.

FALS. Nu este clar cine va face parte din următoarea majoritate parlamentară din legislativ. Această afirmație se încadrează în categoria „calomnie”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram