/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/VIDEO/ După ce ieri au fost luați pe sus de poliție, astăzi, combatanții războiului de pe Nistru au cerut demisia IGP

missing
16 noiembrie 2020, ora 21:28

După ce, ieri, au fost luați pe sus de poliție, astăzi, combatanții războiului de pe Nistru au venit în fața Inspectoratului General să ceară demisia conducerii acestuia. Veteranii s-au arătat indignați de faptul cum au fost tratați la Varnița, acolo unde, potrivit lor, cetățenii din stânga Nistrului au fost aduși la votare în mod organizat. Anume din acest motiv, ei au încercat să blocheze traseul, pentru a opri circulația transportului, dar au fost dați la o parte de către scutieri. Un fost combatant chiar a declarat că i-a fost ruptă o coastă de către oamenii legii.

„Oameni buni, poliția a ridicat mâna împotriva tricolorului! – Cine e superiorul vostru? – Dodon. – Nu, Dodon e fricos. – Noi nu cedăm!”

CONSTANTIN COVRIG, PREȘEDINTELE ORGANIZAȚIEI „FORȚA VETERANILOR”: „Aceste fotolii călduțe sunt temporare. Toți în avion nu o să aibă loc. Ei o să plece, dar noi rămânem aici. 02:28-02:31 Altă cale decât să ieșim în piață să le cerem demisia, noi altă cale nu avem”.

La discuții cu vetaranii a ieșit șeful adjunct al IGP Marin Maxian, care le-a cerut să prezinte probe care să demonstreze cele declarate. La această replică, cei adunați s-au aprins și mai tare…

„Voi ați tolerat transportarea organizată a alegătorilor și coruperea lor. – Toate pretențiile care le aveți, că voi vreți aici doar să faceți declarații publice, le adresați Ministerului de Interne sau Procuraturii Generale. Aveți tot dreptul să o faceți. Demisia! Demisia!”

Oamenii nici nu l-au ascultat până la sfârșit pe Maxian și au plecat din fața sediului IGP.

„A rămas numai să ia arma în mână și să ne împuște. Asta-i, are criminali în fața lui. Rușine să vă fie”.

Combatanții ne-au povestit că au suferit mai multe traume din cauza intervenției poliștilor, iar un bărbat ar fi rămas chiar și cu o coastă ruptă.

„De la mijloc, unde stăteam eu, m-au luat pe sus și m-au aruncat tocmai acolo unde e Calea ferată”.

„- Asta cu ce? – Cu electroșocul. Altfel nu mă pot opri. Rușine!”

Autoritățile spun că a fost nevoie de intervenția trupelor speciale ale Inspectoratului Național de Securitate, pentru a permite circulația transportului la punctul vamal.

MARIN MAXIAN, ȘEF ADJUNCT IGP: „Vrem noi sau nu vrem, noi trebuie să asigurăm respectarea ordinii publice, a legislației. Au eliberat traseul, mai mult nu au făcut nicio acțiune. Reținerei nu au avut loc, alte acțiuni de constrângere nu au avut loc”.

Ieri, în ziua alegerilor prezidențiale, în satul Varnița din raionul Anenii Noi, mai mulți veterani ai războiului de pe Nistru au fost maltratați de către mascați. Aceștia au fost învinuiți că îngrădesc libera circulație a cetățenilor din zona transnistreană către cele patru secții de vot, care au fost deschise în localitate. La doar jumătate de oră din momentul în care au încercat să blocheze traseul, la fața locului au intervenit trupele speciale, care i-au ținut pe veterani acostament, până când spiritele s-au calmat. Deocamdată, se cunoaște doar despre trei cazuri de documentare a acțiunilor din Varnița, toate referindu-se la blocarea drumului de acces spre localitate.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram