Preşedintele rus Vladimir Putin, a cărui ţară susţine că a dezvoltat vaccinuri eficiente împotriva covd-19, a îndemnat marţi statele membre BRICS să se unească pentru a produce aceste vaccinuri în masă, fără să dea detalii despre condiţiile comerciale ale unei asemenea propuneri, relatează AFP și news.ro.

”Există vaccinuri ruseşti, ele sunt eficiente şi sigure. Problema care rămâne este a producerii lor în masă”, a declarat Vladimir Putin într-un summit online al statelor membre ale Grupului BRICS, alcătuit din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

”Este important, aici, să ne unim eforturile în vederea producerii acestor produse”, a insistat el.

Liderul de la Kremlin precizează că ţara sa a semnat deja acorduri cu Brazilia şi India în vederea realizării unor teste clinice ale vaccinului Sputnik-V, primul anunţat de Rusia, dezvoltat de centrul de cercetare Gamaleia de la Moscova.

El subţlniază, de asemenea, existenţa unui acord cu China şi India în vederea ”deschiderii unor centre de producţie ale vaccinului nostru în aceste ţări, nu doar pentru nevoile lor proprii, ci şi pentru ţări terţe”.

Rusia revendică o eficienţă de 92% a vaccinului său împotrova covid-19 Sputnik-V, care se află în prezent în faza 3 a testelor clinice.

Moscova a fost zgârcită, până în prezent, în privinţa documentării ştiinţifice a acestui vaccin, pe fondul cursei mondiale a dezvoltării unui tratament împotriva covid-19, însă cei care l-au creat au dat asigurări la începutul acesteii săptămâni că rezultatele cercetării urmează să fie publicate ”într-una dintre principalele reviste medicale din lume şi evaluate de către colegi”.

Rusia a cerut la sfârşitul lui octombrie Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o precalificare a Sputnik-V, denumit astfel pentru a evoca primul satelit artifical din Istorie, conceput de către Uniunea Sovietică.

Mai mulţi oficiali ruşi au anunţat că s-au vaccinat cu Sputnik-V.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!