La patru ani de la expirarea termenului când trebuia să fie dată în exploatare o porțiune de drum reabilitat de pe traseul Chișinău-Ungheni, lucrările sunt încă departe de a fi finalizate. Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, pe contractul semnat pentru porțiunea de drum Chișinău-Strășeni, până acum, au fost realizate circa 68% din lucrările planificate și indicate în contract.

Actualmente, în ceea ce ține de reparația drumului Chișinău-Ungheni, mai există două tronsoane nefinalizate – Chișinău-Strășeni și Strășeni-Bahmut. „Aici avem întârzieri semnificative și astăzi este o aniversare neplăcută – fix cu patru ani în urmă acest drum trebuia să fie dat în exploatare deoarece, conform contractului semnat, data de terminare a lucrărilor a fost 18 noiembrie 2016”, a menționat Usatîi.

Al doilea contract, cu lungimea de 44 de kilometri, de la sfârșitul orașului Strășeni până în satul Bahmut, este la etapa de încheiere a lucrărilor. „Comisia tehnică deja s-a întrunit. Până la sfârșitul anului, încercăm să dăm în exploatare formal această porțiune de drum”, a concretizat ministrul.

Pe celelalte contracte, ministrul spune că lucrările se desfășoară conform graficelor stabilite.

Astîzi, executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr.3 la Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Astfel, acesta va fi prelungit. Scopul este de a valorifica mijloacele financiare disponibile și necesare pentru finanțarea lucrărilor de reconstrucție a două porțiuni de drum de pe tronsonul Chișinău -Ungheni.

Astfel, disponibilitatea creditului a fost extinsă până la 30 noiembrie 2021, iar a lucrărilor de proiect până la 31 decembrie 2022. Valoarea totală a Amendamentului respectiv este de 75 milioane de euro, acordate sub formă de credit.

Precizăm, conform contractelor de realizare a lucrărilor de reabilitare a drumurilor, antreprenorilor li se impun penalităţi pentru întârzierea lucrărilor, în sumă de până la 10% din valoarea contractului. La data de 7 mai 2020 suma penalităţilor constituia cca 2,75 milioane de euro. Aceste resurse financiare vor fi utilizate pentru activităţile proiectului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!