Contestația lui Renato Usatîi prin care acesta a cerut excluderea candidatului independent susținut de socialiști din cursa prezidențială a fost declarată inadmisibilă de către Comisia Electorală Centrală. Potrivit deciziei, contestația a fost declarată inadmisibilă pentru că fost „depusă de un subiect care nu dispune de acest drept”.

Mai exact, CEC spune că „Codul electoral atribuie dreptul de a depune contestații doar alegătorilor și concurenților electorali/ În speță, contestația este depusă de președintele Partidului Politic „Partidul Nostru” Renato Usatîi. Astfel, sesizăm că partidele politice nu sunt îndreptățite să formuleze contestații. Tot în această ordine de idei, Codul administrativ, aplicabil procedurii examinării contestațiilor care este o procedură administrativă, prevede că autorul unei petiții/sesizări (în speță contestație) trebuie să urmărească un interes personal. În cauza examinată, partidul politic nu poate să urmărească un interes personal, prin urmare Comisia urmează să țină cont de acestea circumstanțe și să declare ca fiind inadmisibilă contestația, fiind depusă de un subiect care nu dispune de acest drept”.

Totodată, cu referire la încălcările semnalate de liderul Partidului Nostru, CEC spune că „cele invocate, nu corespund realității, se bazează pe presupuneri și pe aprecieri unilaterale și arbitrare, fără a ține cont de raporturile juridice stabilite între părțile vizate, fiind urmărit scopul de a denigra concurentul electoral în ultimele zile a campaniei electorale și a obține dividende politice”.

Precizăm că Usatîi a solicitat excluderea lui Dodon din cursa prezidențială după ce presa a relatat despre faptul că Igor Dodon ar utiliza resursele administrative în campania electorală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!