Primăria vrea să supună unui test un sistem de taxare electronică, în transportul public din Capitală. Așa că, începând cu luna ianuarie, troleibuzele și autobuzele de pe o linie a transportului public municipal vor fi dotate cu aparate electronice, iar achitarea biletului de călătorie se va face cu ajutorul cardurilor bancare. Părerile oamenilor sunt, însă, împărțite. În timp ce unii susțin inițiativa, alții pun la îndoială faptul că achitarea electronică va fi accesibilă pentru toate categoriile de pasageri.
De la 1 ianuarie 2021, în Capitală, va fi lansat un proiect-pilot privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public orășenesc. Asta înseamnă că, timp de șase luni, se va monitoriza cum decurge procedura de achitare și cum se vor obișnui călătorii cu acest lucru. Majoritatea oamenilor cunosc deja despre proiect, însă părerile acestora sunt împărțite.
„Cred că este o implementare binevenită, pentru că e ceva modern. Cred că pentru oamenii mai bătrâni nu o să fie întru-atât de accesibil, dar pentru tineret cred că o să le placă și o să achite așa. Cred că trebuie de implementat și anumite măsuri de securitate ca să se verifice, să dea un anumit bilet sau ceva cod pe telefon sau aplicație mobilă”.
„Trebuie mai inteligent să fie, fiindcă umblăm cu mâinile pe bani, pe bilete nu este igienic, nu e normală situația”.
„Cred că va fi normal, va fi bine, eu am lucrat în alte țări și știu cum se face asta, știu cum să mă descurc”.
„O părere foarte bună, de mult trebuia să se implementeze așa o lege. Un minus doar pentru taxatori, care nu vor avea un post de muncă”.
„Demult trebuia. Trebuie și la rutiere și peste tot”.
Alți călători cred, însă, că noua modalitate de achitare le va da bătăi de cap și nu va fi accesibilă pentru toate categoriile de persoane.
„Nu pot să spun nimic de bine, pentru că nu știu cum vor achita. Unii oameni acum nu achită. Ei se ascund sau fac așa ca să nu achite sau trebuie să-l tragi de mânecă ca el să achite. Oamenii la noi trebuie de învățat încă mult ca să ajungă să achite așa normal cu bun simț”.
„E bun dar iată eu sunt bătrână și nici card nu am, trebuie să cumpăr ori ce?”
„Bine dar pensionarii? De unde vor lua cardul acesta electronic, asta cred că e o nebuneală”.
Pe de altă parte autoritățile municipale dau asigurări că metoda de plată va fi accesibilă pentru toți. Mai mult, potrivit responsabililor, taxatorii nu vor rămâne fără un loc de muncă.
CORNELIU IAȚCO, CONSILIERUL PRIMARULUI GENERAL: „Dacă persoana are card bancar, acesta va putea plăti singur. Adăugător, vom analiza scenariul, dacă este necesară sau nu printarea biletului. În al doilea rând, va rămâne taxatorul. El va avea două atribuții: dacă nu aveți card bancar sau nu vreți să achitați cu cardul, vă puteți apropia și, prin metoda veche, să achitați la taxator. Astfel, conductorul în locul persoanei va efectua tranzacția prin intermediul terminalului”.
Potrivit lui Corneliu Iațco, chiar dacă numărul taxatorilor se va micșora, acestora li se vor oferi funcții noi, așa încât să nu rămână fără un loc de muncă. Un astfel de proiect-pilot a fost inițiat și anul trecut, doar că acesta a fost anulat, din cauza unor probleme din administrația grupului de lucru.
Proiectul privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public municipal va fi implementat în bază de parteneriat public privat, iar autoritățile spun că, în acest scop, din bugetul Primăriei nu se vor aloca bani. Acesta va fi finanțat de doi operatori bancari, care se orientează spre minimalizarea achitării cu bani cash, fără a avea, însă, și alte beneficii de pe urma acestui parteneriat.
REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- ROMAN BAHNĂ