Avocatul Poporului a solicitat Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului și Comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului să-i susțină demersurile privind sistarea procesul de instituire a funcției de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor în cadrul Oficiului Avocatului Poporului până la expertizarea internațională a acestui proiect de lege.

„Proiectul de lege cu privire la instituirea Ombudsmanului pentru drepturile antreprenorilor a fost discutat și aprobat ieri în Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și inclus pe agenda ședinței plenare, în pofida adresării Avocatului Poporului către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și comisiile permanente cu solicitarea de a amâna examinarea acestui document în Legislativ până la obținerea avizării acestuia din partea organizațiilor internaționale de profil”, spune Mihai Cotorobai.

Avocatul Poporului se arată nedumerit și indignat de modul insistent în care este promovat acest document, „cu ignorarea procedurilor legale de adoptare a actelor legislative și fără înștiințarea și consultarea instituției”. „Mihail Cotorobai își exprimă speranța că la etapa examinării în Parlament punctul său de vedere va fi luat totuși în calcul. Pentru argumentarea poziției sale, Avocatul Poporului a solicitat avizul pe marginea proiectului de lege menționat de la mai multe organizații internaționale din perspectiva corespunderii funcției de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor mandatului Oficiului Avocatului Poporului, în calitate de Instituție Națională pentru Drepturile Omului (INDO), acreditată conform Principiilor de la Paris”, se arată într-un comunicat.

„Atribuțiile și rolul Avocatului Poporului pentru drepturile antreprenorilor vin în disonanță cu standardele de activitate ale unei INDO, conform Principiilor de la Paris. Graba cu care acest proiect de lege a ajuns să fie examinat în Parlament este cu atât mai neînțeleasă cu cât un alt proiect de lege, de modificare a Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului, în corespundere cu recomandările Comisiei de la Veneția din anul 2015, se află în proces de elaborate deja de peste trei ani”, se arată în mesajul avocatului poporului.

Anterior, Avocatul Poporului i-a solicitat prim-ministrului să retragă inițiativa privind instituirea funcției de Avocat al Poporului pentru drepturile antreprenorilor.

Iată de ce Avocatul Poporului s-a adresat Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle BACHELET, și Comisarului CoE pentru drepturile omului, Dunja MIJATOVIĆ, cu solicitarea de a susține demersurile Avocatului Poporului către autoritățile moldovenești pentru a le determina să sisteze procesul de instituire a funcției de Avocat al Poporului pentru antreprenoriat în cadrul Instituției Ombudsmanului până la expertizarea internațională a acestuia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!